Спорният законопроект на Грузия за чуждестранните агенти е бил изменен, за да позволи наказания и за частни лица, ако не предоставят определена информация при поискване от властите. Това съобщава Politico, като цитира критици на новите мерки.

Критиците откриха в петък, че задължението за предоставяне на информация е "тайно" разширено и за частни лица. Законопроектът не уточнява какви видове лица, но те могат да включват служители на целева организация или такива, които познават нейната дейност.

Съгласно измененията, непредоставянето на исканата информация може да доведе до глоба от 1670 евро.

"Измененията бяха добавени тайно по време на второто пленарно заседание. Не ни беше предоставена изменената версия по време на изслушванията в комисията", каза за POLITICO Нона Курдованидзе, председател на Грузинската асоциация на младите юристи. Това, което е още по-лошо, добави тя, е, че глобата ще трябва да бъде платена, дори ако обжалването все още се обработва в съда."

Председателят на парламента на Грузия, Шалва Папуашвили от управляващата партия, каза, че поправката е била гласувана по време на втората пленарна сесия, но "НПО-тата са били твърде заети да викат".

Припомняме, че през последните седмици стотици хиляди критици на закона протестираха в столицата Тбилиси, като на демонстрациите се стигна и до сблъсъци с властите.

Законопроектът изисква групите на гражданското общество, които получават повече от 20 процента от приходите си от чужбина, да се регистрират като "организации, обслужващи интересите на чужда сила" и да предоставят информация за дейността си при запитване на властите.

Европейският съюз (ЕС )заяви, че законът е "несъвместим с европейските ценности" и ще компрометира кандидатурата на Грузия да стане член на блока.

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

Предупреждават, че мярката може да попречи на амбициите на Грузия за членство

Критиците на законопроекта, представен от управляващата партия "Грузинска мечта", се опасяват, че той ще бъде използван, за да заглуши неправителствените организации и медиите. Също така заявиха, че е по руски модел, което Москва отрече. 

Грузинските групи на гражданското общество, които се противопоставят на законопроекта, обещаха, че няма да се съобразят с него, ако новият закон влезе в сила. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обеща да наложи вето на законопроекта, въпреки че нейното вето може да бъде преодоляно от обикновено мнозинство в парламента, както управляващите и очакват да се случи.

След гласуването във вторник помощник-секретарят на Държавния департамент на САЩ Джим О'Брайън предупреди за потенциални санкции.

Унгария ще насърчи други страни членки на Европейския съюз да приемат закони, подобни на спорния закон на Грузия за "чуждестранните агенти". Това заяви високопоставен служител на централноевропейската страна. 

Главният политически съветник на унгарския премиер Виктор Орбан - Балаж Орбан, обаче изрази одобрение за законодателството.

"Нашето намерение не е да наложим вето на Закона на Грузия за прозрачността на чуждестранното влияние, а да насърчим въвеждането на подобни закони в целия ЕС!, написа той в социалната мрежа Х. Защитата на нечий суверенитет от нежелана чужда намеса не е заплаха, а предпоставка за демокрацията - това е целта на закона и вместо да го осъжда, ЕС може би също трябва да последва примера", добави той.

Унгария - единствената страна от ЕС, която поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна - е верен съюзник на грузинските власти.