Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви, че Анкара може да изпрати сухопътни войски в Сирия, ако е необходимо, съобщават руски медии.

В отговор турският външен министър Сергей Лавров предупреди срещу всякакви призиви за сухопътна операция в Сирия. Той посочил, че подобен ход от страна на Турция би бил незаконен.

„Ако е необходимо, ние ще изпратим войски в Сирия. Ние ще предприемем всички стъпки за защита на нашата страна във вътрешен и външен план”, коментирал Давутоглу пред телевизия „Ал Джазира”.  

По думите на турския премиер, Турция и Русия са две държави, които се нуждаели една от друга.  

Давутоглу подчертал, че инцидентът със сваления руски боен самолет на турско-сирийската граница не бил срещу Русия: „Районът е сирийска територия. Също така държавата, на която принадлежи самолетът, не беше известна. Ние имаме правото да защитаваме нашата територия и въздушно пространство. Русия прие случая като стъпка срещу нея. Всъщност нарушаването на нашето въздушно пространство беше срещу Турция. Надявам се, че те ще го осъзнаят. Ние бихме искали да си сътрудничим с Русия отново, дори както никога преди."