Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е получила обещание от Турция да „направи всичко” за намаляване на рекордния брой мигранти, пристигащи в Европа.

След разговори с турския премиер Ахмет Давутоглу в Берлин, Меркел съобщи, че са подписали съвместно комюнике, в което турското правителство се задължава „да направи всичко възможно да ограничи броя на бежанците”, влизащи в Европейския съюз.  

По думите на канцлера Меркел, едностранните мерки от страна на държавите членки на ЕС няма да разрешат бежанската криза, която изисква съвместни усилия.

„Едностранните решения, взимани от всяка държава членка сама за себе си, няма да ни помогнат. Вместо това ние се нуждаем от цялостен европейски подход”, подчертала тя на съвместната пресконференция с Давутоглу.

По-рано през седмицата Меркел заяви, че решението на Австрия да ограничи броя на бежанците и да затегне граничния контрол не било от полза.

Мирните преговори, целящи прекратяването на войната в Сирия, насрочени за следващата седмица, ще бъдат ключов елемент за спирането на потока от бежанци към Европа, коментирал от своя страна турският премиер.

Германия и Турция са в пълно сътрудничество срещу екстремистките групировки, включително ДАЕШ („Ислямска държава”) и Кюрдската работническа партия (ПКК), допълнил Давутоглу.