Дебатът за исляма и светското общество, иницииран от президента Никола Саркози и управляващата партия Съюз за народно движение, ангажира голяма част от политиците във Франция.

Преди дни френският министър на вътрешните работи Клод Геан обяви, че увеличаването на броя на мюсюлманите във Франция поставя проблем. Това му изказване, както и самият дебат, предизвикаха гневни реакции от страна на ислямски религиозни организации. Критики бяха отправени дори и от политици от самата управляваща партия, пише БиБиСи.

Съюзът за народно движение беше упрекнат в опит да спечели гласовете от крайнодясната партия „Национален фронт", която събра значителна подкрепа на местните избори миналия месец.

Медията коментира, че като цяло политическата атмосфера във Франция през последните дни е станала доста жлъчна, с непрекъснати взаимни обвинения, както отляво и от дясно.

Според последните статически данни в страната живеят около шест милиона мюсюлмани, което превръща тази общност в най-голямата в западноевропейска страна.

Въпреки многото критики от различни политици френското правителство е категорично, че в страната има ясна необходимост от провеждането на подобен дебат.

Кабинетът на Никола Саркози обяви и 26 конкретни предложения, които да гарантират принципите на закона, приет през 1905 г., чрез който във Франция се постави ясно разделение между църквата и държавата.

Сред тях са забрана на носенето на религиозни знаци, сред които типичните за исляма бурка или кръст сред християните, забрана на възможността на родителите да отписват децата си от задължителни предмети в училище, сред които биология и физическо възпитание и други.

Никое от тези предложения не визира конкретно едно вероизповедание или общност, те ще се отнасят за абсолютно всички, заяви след първата голяма среща в хода на започналия дебат Франсоа Купе. Все пак той призна, че някои от новите точки, съставени от правителството, фигурират заради промяната и развитието на исляма след закона от 1905 г. Въпросният текст не е променян вече повече от век, припомнят световните медии.