Председателят на комисията в конгреса по въпросите на дома и средствата Ричард Нийл официално е поискал данъчните декларации на президента Доналд Тръмп от Службата за вътрешни приходи, предаде Си Ен Ен.
Телевизията отбелязва, че започва битка с администрацията на Белия дом, която може да разтегне месеци или дори години в съдилищата и да хвърли светлина върху финансите на президента.

Ричард Нийл цитира малко известен член от данъчното законодателство, за да изиска за шест години личните данъчни декларации на Тръмп. Става дума за времето от 2013 г. до 2018 г. Демократът също така поиска данъчни декларации за осем от стопанските субекти на президента на САЩ. Това се прави, за да се постигне по-точен поглед върху финансовата история на президента.

Шефът на кампанията на Тръмп криел данъци и въртял партийни каси

Шефът на кампанията на Тръмп криел данъци и въртял партийни каси

Пол Манафорт е заплашен от 80 години затвор

Макар че този ход ще бъде разглеждан от републиканците като политически натиск, Ричард Нийл обясни в писмото, че искането му е част от неговата надзорна роля. Нийл пише, че комисията се нуждае от данъчните декларации на Тръмп за разглеждане на законодателството, свързано с практиката на данъчните служби за одит на политиците.