Десетки хиляди протестиращи в събота участваха в поредни шествия в Белград и други сръбски градове срещу президента Александър Вучич след насилието в училища в страната, съобщава АП. 

Те обещаха да радикализират мирните събирания, които вече разклатиха управлението на държавния глава.

Демонстрантите в Белград блокираха главната магистрала, която води през столицата и поискаха Вучич да подаде оставка -  което той многократно отхвърляше през последните седем седмици на протести.

Шести протест в Белград "Сърбия срещу насилието"

Шести протест в Белград "Сърбия срещу насилието"

Исканията на опозицията остават същите

Припомняме, че първоначално протестът избухна в отговор на две последователни масови стрелби в началото на май, при които загинаха 18 души, а други 20 бяха ранени - много от тях ученици от начално училище в Белград.

Протестиращите настояват за оставките на висши сръбски служители по сигурността и отнемане на лицензите за излъчване на проправителствени медии и таблоиди, които редовно излъчват съдържание с насилие и са домакини на престъпни фигури и военнопрестъпници.

Протестиращите смятат, че контролираните от държавата медии са отговорни за културата на насилие, която е опора в Сърбия след войните на Балканите през 90-те години, оставили повече от 100 000 жертви.

Додик: Британците използват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

Додик: Британците използват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

След въоръжените нападения в сръбски училища и протестите на опозицията

В същото време, лидери, близки до Вучич, изразиха убеждение, че протестите, заявени като неполитически, се подпомагат от кръгове, които желят отстраняването на Вучич. 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че съзнателно се злоупотребява с реакцията след нападенията в училища в Сърбия.

По думите му Вучич е неудобен, защото винаги отстоява сръбската гледна точка, а това е свързано с големи рискове и лични жертви.

Помолен да коментира последните събития в Сърбия, Додик отговори, че това е въпрос на политически процеси и че всичко прилича на това, през което Република Сръбска премина в близкото минало, заради все още неизяснената смърт на млад мъж от Баня Лука.

Той подозира по-конкретно и тогава, и сега намеса на английските тайни служби с техни сътрудници от Сърбия.