В азиатските градове започна ден на световни протести срещу хунтата в Мианмар, предаде АП.

Властите в страната признаха, че са задържали стотици будистки монаси по време на масовите демонстрации миналата седмица.

С надеждата, че по този начин ще изпрати послание към генералите, че „светът все още наблюдава" случващото се в страната, защитници на правата на човека от Amnesty International, организираха протестни демонстрации в над 20 азиатски, европейски и северноамерикански градове.

Знаменитости от цял свят надигнаха глас, а актьорът Джим Кери даде пресконференция, в която призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия.

На протестите в Мелбърн се събраха 200 човека, облечени в червено - цветът на дрехите, които носят монасите в Мианмар. Те издигнаха плакат с надпис „Стига кръвопролития".

По-малки бяха групите, които се събраха в Банкок и Манила.

В най-големия град на Малайзия - Куала Лампур на нощното бдение със свещи присъстваха 300 души.

Митинг-шествия се организираха в Австрия, Белгия, Англия, Франция, Германия, Ирландия, Испания и Швейцария, САЩ и Канада.

Британският премиер Гордън Браун е изпратил послание в подкрепа на хората в Мианмар.
Жестът е част от демонстрациите в много части на света в солидарност с продемократичните протести в бивша Бирма.

"Днес най-вече трябва да потвърдим твърдата си позиция: светът не е забравил и няма да забрави народа на Бирма", се казва в посланието на Гордън Браун.

Вчера Съединените щати, Великобритания и Франция разпространиха в Съвета за сигурност на ООН проект за декларация, осъждащ репресиите в Мианмар.

"Съветът за сигурност осъжда жестокото потушаване на мирни демонстрации от правителството в Мианмар" и призовава властите "да прекратят репресивните мерки", се казва в документа.

Авторите му призовават военната хунта да освободи политическите затворници и да започне диалог с опозицията. Проектът за декларация беше разпространен часове след като специалният пратеник на ООН Ибрахим Гамбари оповести доклад до 15-членния Съвет за сигурност, в който предупреждава военната хунта за сериозни последици от действията й.