Европейският съюз (ЕС) е силен глобален играч, който в новия геополитически контекст трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен. България подкрепя съгласувани действия на ЕС с международните партньори за поддържане на справедлив, основан на правила и закони глобален ред.

Снимка 659612

Източник: МС

Сигурността и отбраната, както и разширяването на ЕС, са от стратегическо значение. Трябва да продължим да говорим с един глас и да защитаваме европейските принципи и стандарти, както и да бъдем по-конкурентноспособни.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на неформална среща на лидерите във Вилнюс относно новия Стратегически дневен ред на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Там той коментира много теми, сред които Шенгенското пространство, Украйна,  климатичната неутралност и други. 

Шарл Мишел благодари на Денков за безценната работа "на всички фронтове"

Шарл Мишел благодари на Денков за безценната работа "на всички фронтове"

"Вие помогнахте на страната си да влезе в Шенгенското пространство и непрекъснато работихте за бъдещето на България в еврозоната"

Министър-председателят благодари на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и неговия екип за усилията, като подчерта, че е изготвен изчерпателен план на бъдещата стратегическа рамка, която осигурява подходяща основа за напредък в работата на ЕС.

"Приветстваме възможността да обсъдим приоритетите за по-силна и по-сигурна Европа. Предложеният план за Стратегическия дневен ден за периода 2024-2029 г. отразява основните ръководни принципи и предоставя добра основа за обсъждане.", подчерта акад. Денков.

Премиерът бе категоричен, че действията на ЕС в областта на сигурността и отбраната трябва да са насочени към насърчаване и укрепване на сътрудничеството в подкрепа на Украйна и нейната отбранителна индустрия.

"Нашето единство и решителност да продължим да подкрепяме Украйна са наистина важни за утвърждаването на ЕС като доставчик на сигурност. Ангажиментът към дългосрочната сигурност на Украйна е инвестиция в европейската сигурност", каза още Денков.

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Има конкретни планове България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г.

Отново призова да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници за България и Румъния, за да може страните членки да се възползват пълноценно от предимствата на Шенгенското пространство. Денков посочи, че през следващите няколко години фокусът на европейските държави трябва да бъде върху подготовката за успешното прилагане на цялостен подход към миграцията.

Снимка 659611

Източник: МС

В обръщението си премиерът Денков открои и като приоритети на ЕС премахване на оставащите пречки пред свободното предоставяне на услуги в рамките на единния пазар, както и за намаляване на административната и регулаторна тежест, по-специално за по-малките участници на пазара.

По отношение на целите за климатична неутралност, министър-председателят акад. Денков подчерта ролята на ядрената енергия за постигане на целите на ЕС.

В срещата във Вилнюс участваха още президентът на страната Гитанас Науседа, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, премиерът на Нидерландия Марк Рюте и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Министерството актуализира Интегрирания план за енергетиката и климата

Министерството актуализира Интегрирания план за енергетиката и климата

Предлага го за обществено обсъждане