Депутатът от "Алтернатива за Германия" Улрих Еме призна, че е получил пари от руската Дума, за да бъде "наблюдател" на незаконно проведените от руските власти избори в окупирания Крим.

Разследване на сп. "Der Spiegel" е установило, че Еме е пристигнал на територията на Крим през март 2018 г. - по руска покана и с поети от Москва разноски.

След посещението си той сипе похвали колко "приятно изненадан" е бил и колко "добре организирано" е било гласуването.

Според декларация, която самият Еме е подал в ПАСЕ в началото на 2019 г., его пътуването му е било финансирано от комисията по външна политика на руския парламент. Приемането на подобно финансиране може да доведе до сериозни проблеми за депутата.

По закон на членовете на Бундестага е забранено получават "финансова изгода", ако за това трябва да използват положението си на депутати в интерес на донора.

След като "Der Spiegel" разобличи съмнителното финансиране на пътуването на Еме до Крим, политикът първоначално се опитва да отрече, че му е било платено от руската Дума,

"Пътуването беше платено от външна организация", казва той на 13 юни, като твърди, че не помни името на организацията.

Впоследствие Еме, който се кандидатира за кмет на град Хемниц в Саксония, излиза с нова версия за събитията - признава, че пътуването му до Крим е платено от руския парламент, но твърди, че е разбрал за това "по-късно".

Екипът на "Der Spiegel" е установил, че Улрих Еме не е единственият депутат от "Алтернатива за Германия", който е пътувал до окупираната украинска територия през март 2018 г. по покана на Москва.

За "наблюдатели" на руските избори в Крим са били наети седем депутати от тази партия. Четирима от тях - Дитмар Фридхоф, Антон Фрисен, Маркус Фромайер и Валдемар Херд изобщо отказват да отговорят на въпросите на журналистите. Щефан Котре и Щефан Койтер твърдят, че е "парламентарна командировка", "делово пътуване", но при въпроса за руското финансиране отказват да говорят повече. Роби Шлунд казва, че пътуването е осъществено с "частно финансиране".