Десетки души са арестувани в редица градове на Русия по време на демонстрации срещу правителството на Владимир Путин. Има сведения за десетки арести в градовете Тула, Перм и Хабаровск в руския Далечен Изток.

По данни на опозицията протести е имало в над 90 града. Най-многочислен е този в столицата, като според първоначалните очаквания в него трябваше да се включат около 50 000 души.

По данни на организаторите на митинга на опозицията в Москва на площад „Болотная" са се събрали около 40 000 души. От МВР обаче твърдят, че в акцията са се включили около 25 000 души.

Според сведенията до момента при протестите в столицата няма сблъсъци. По-рано неизвестни лица хвърлиха димка в тълпата на площада, която обаче беше отстранена от правоохранителните органи. Няма пострадали.

Десетина души от руската общност във Варна се събраха пред сградата на консулството на Руската федерация, за да изразят протест срещу проведените предната седмица парламентарни избори в Русия. Те се окичиха с бели лентички, символ на чистотата и честните избори.

След този инцидент организаторите на протестната акция призоваха участниците в нея да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, както и да не хвърлят повече димки или други предмети.

Междувременно московската полицията предупреди, че съществува опасност да се срути мостът, който се намира до площад „Болотная", където се провежда протестният митинг на опозицията. На моста са се събрали над 1000 души, съобщава РИА Новости.

„Според експерти има опасност мостът да се срути. Полицията планира да се намеси, за да се избегне инцидент", се посочва в съобщение на полицията.

Районът беше отцепен и на моста не се допускаха хора, което предизвиква недоволството на желаещи да се присъединят към акцията на опозицията.

Организаторите на акцията призоваха участниците в нея да не нарушават закона и да напуснат площада навреме. „Има хора, които нарушават закона. Нека ние не го нарушаваме, а спазваме. Разрешението ни за протест изтече и трябва да освободим мястото", заяви Владимир Рижков.

След този негов призив демонстрантите започнаха да се изтеглят под музикален съпровод.

В много градове имаше и демонстрации, за които нямаше разрешение от местните власти. Подобен протест се състоя и в Санкт Петербург, където са задържани 10 човека.

Законната акция в града, която събра около 7 хиляди, вече завърши и по-голямата част от протестиращите се разотидоха. В края на митинга един от организаторите помоли участниците да се разпръснат. В същото време друг мъж се изкачи на сцената и призова да отидат при Законодателното събрание.

По време на митинга беше приета резолюция, с която се настоява властите да проведат честни избори с участието на всички партии. Митингът завърши с песни, изпълнени на живо от оркестър. По данни на полицията ситуацията е била спокойна през цялото време, няма задържани.

12 души обаче са задържани за нарушаване на обществения ред в град Тула, където повече от 300 човека се събраха на протест, за който също нямаше издадено предварително разрешение.

В ареста са и над 20 човека, участвали в митинга в Белгород. За да изразят своето недоволството от проведените парламентарните избори без разрешение се събраха стотина души.

В Перм са арестувани 12 човека, в Камерово - 5.

По данни на вътрешното министерство на Русия в протести, за които няма издадено предварително разрешение за провеждането им са се включили около 2000 души.

Припомняме, в деня след изборите - 5 декември, в Москва се състоя 7-хиляден опозиционен митинг. В края му организаторите призоваха участниците да тръгнат на шествие до сградата на Централната избирателна комисия. Непосредствено след това последваха масови арести, при които бяха задържани над 500 души.

На 9 декември руската ЦИК обяви официално изборната победа на партия на премиера Владимир Путин „Единна Русия", като призна изборите за легитимни, независимо от многобройните сигнали за изборни нарушения.
Според окончателните данни, оглавяваната от Владимир Путин партия получава 238 мандата в 450-мстения парламент. Комунистите печелят 92 места,  „Справедлива Русия" - 64, а либерал-демократите на националиста Владимир Жириновски - 56.