Десетки членове на силите за сигурност на Мианмар са се предали или са били заловени. Това съобщи бунтовническа група в страната днес, съобщава "Ройтерс". Координирана офанзива на бунтовнически групи, които се борят срещу военното правителство на страната набира скорост в няколко части на страната.

Най-малко 28 полицаи свалиха оръжие и се предадоха на Армията на Аракан (AA), а 10 войници бяха арестувани, обяви групата, която се бори за автономия в щата Ракхайн в западен Мианмар.

"Ройтерс" не можа независимо да провери информацията от АА, която е една от трите бунтовнически групи на етнически малцинства, които започнаха координирана офанзива срещу силите на хунтата в края на октомври.

Полицейски час е наложен в столицата на щата Ракхайн Ситуе, където са забелязани военни танкове, съобщи администрацията там. Бунтовниците превзеха някои градове и военни постове, включително на границата с Китай.

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

До момента има няколко съобщения за убити китайски граждани при сблъсъците в района.

Говорителят на хунтата, Зау Мин Тун обвини бунтовническите групи, че са "унищожили цялата страна" и каза, че "съобщенията за превзети военни постове са "пропаганда". "Враговете се оттеглиха, след като загубиха войници. Опитваме се да комбинираме стратегически малки постове", настоя той. Според него боевете се водят в щатите Шан, Ракхайн и Кая. Той не коментира съобщенията за капитулация на силите на хунтата.

Съобщава се също за боеве в щата Чин на северозапад, където 43 мианмарски войници преминаха в индийския щат Мизорам след нападение на бунтовници, според полицейски служител в Мизорам.

Повечето от войниците на Мианмар са били транспортирани от индийските сили до друга точка на границата и върнати обратно на властите на Мианмар, заяви индийски служител по сигурността, който е пожелал анонимност.

Назначеният от военните президент на Мианмар миналата седмица обяви, че страната е изложена на риск от разпадане поради неефективния отговор срещу бунта. Военните заклеймиха офанзивата като "тероризъм". Военните от десетилетия казват, че са единствената институция, способна да държи Мианмар заедно. Критиците на военното управление отхвърлят това и призовават за демократична федерална система.

На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предупреждава за Мианмар и Китай

На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предупреждава за Мианмар и Китай

Индонезийският президент Джоко Видодо, призова групата да разработи "дългосрочна тактическа стратегия