Министри от над 50 страни ще подпишат декларация, призоваваща за защита на журналистите на конференция на ООН, която се провежда днес в Холандия. Това обяви холандският външен министър, цитиран от "Франс прес".

Световната конференция за свободата на медиите в Хага, която се провежда виртуално заради пандемията от коронавируса, ще обсъди как да се бори по-ефективно насилието срещу медийните работници.

Сред говорителите са и филипинската журналистка Мария Реса, обект на наказателни обвинения заради критиката на нейния сайт към правителството на Родриго Дутерте, както и годеницата на убития саудитски журналист Джамал Кашоги.

"Журналистите по целия свят трябва да бъдат по-добре защитени, за да могат да изпълняват ролята си на кучета пазачи на демокрацията", настоя холандският външен министър Стеф Блок в началото на конференцията, подкрепена от културната агенция на ООН ЮНЕСКО.

"Фактът, че имаме повече от 50 министри, които участват в Световна конференция за свобода на медиите, е първият по рода си", каза той и добави, че конференцията щяла да окаже "дипломатически натиск" върху онези, които не са подписали декларацията.

Холандският министър заяви, че собственото му семейство е било лично засегнато от насилие срещу журналисти, тъй като неговият братовчед, кореспондентът на "Файненшъл таймс" Сандър Тьонес, 30-годишен, е убит в Източен Тимор през 1999 г.

Активистката организация "Репортери без граници" заяви по-рано тази година, че пандемията от коронавируса влошава и бездруго значителните заплахи за свободата на медиите по света.

Авторитарни държави, включително Китай и Иран, се възползват от ограниченията, наложени заради коронавируса, за да притискат допълнително медиите и да предприемат мерки, които не биха могли да бъдат приети в нормални времена, настояха от "Репортери без граници".

Дезинформацията и вербалните нападки срещу медиите от политици в много страни също са обвинявани за създаването на все по-труден климат за работа на много журналисти.

Холандия ще допринесе за защита на свободата на медиите, като разшири програми за подкрепа и обучение на журналисти, каза Блок.

Те включват схемата "Град убежище", която позволява на журналистите да останат в Холандия, за да избегнат заплахи в родните им страни.

"Предлагайки им подкрепа и обучение, ние им показваме, че не сте сами, ние оценяваме вашата работа", добави Блок.