Най-малко 33 души са били убити при въздушен удар по училище в село, западно от така наречената столица на "Ислямска държава" в Сирия - Ракка. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на мониторингова група.

Сирийският център за правата на човека информира, че сградата в ал-Мансура е използвана за заслон за разселени хора. Тя е ударена в понеделник през нощта.

Активистката група "Мълчаливото клане в Ракка" допълни, че съдбата на 50 семейства все още остава неизвестна.

И двете групи смятат, че ударът е извършен от самолети на водената от САЩ коалиция.

Засега няма коментар от страна на коалицията. Съобщено бе, че в понеделник е имало 19 удара близо до Ракка. Три от тях са били по така наречените щабове на "Ислямска държава".

Коалицията подкрепя офанзива на алианс от сирийски кюрди и арабски бойци, целящи превземането на Ракка. Тя е провъзгласена за столица на "халифата", обявен от "Ислямска държава" пред 2014 година.

Сирийският център, който е базиран във Великобритания, съобщи, че един от неговите активисти е видял 33 тела, извадени от руините на училището в ал-Мансура в провинция Ракка.

Други двама души са открити живи преди екстремисти от "Ислямска държава" пристигнали и казали на минувачите да напуснат.

Жители на селото заявили пред центъра, че в училището живеят разселени семейства от провинциите Ракка, Хомс и Алепо.

Сирийският център посочи, че с удара от понеделник се смята, че при въздушни удари на коалицията в последните две седмици са убити най-малко 116 цивилни, включително 18 деца и 23 жени.