Най-малко 12 затворници бяха убити при нови сблъсъци, които избухнаха в затвор в еквадорското пристанище Гуаякил. Това съобщи АФП, като цитира изявление на прокуратурата. 

Това е поредният за седмицата  такъв случай в затворите в града. Вълната от насилие започна в сряда, когато шестима задържани бяха открити обесени в същия затвор.

На следващия ден трима надзиратели бяха убити, докато бяха извън комплекса, а в петък най-малко трима затворници бяха ранени при престрелки.

Припомняме, че затворите в Еквадор са сцена на често повтарящи се кланета между затворници на фона на съперничество между престъпни групи, борещи се за контрол над доходоносния трафик на наркотици.

10 загинали при затворнически бунт в Еквадор

10 загинали при затворнически бунт в Еквадор

Бунтът е в резултат на решението на правителството да премести трима престъпни босове в затвор с висока степен на сигурност

Основното пристанище на страната на тихоокеанското крайбрежие, Гуаякил през последните години се превърна в епицентър на трафика на наркотици в Еквадор, разположен между Колумбия и Перу - основните производители на кокаин в света.