Десет затворници бяха убити при бунт в затвор в столицата на Еквадор Кито. Според властите бунтът е в резултат на решението на правителството да премести трима престъпни босове в затвор с висока степен на сигурност, информира Ал-Джазира.

Затворническият бунт и убийствата са най-новото предизвикателство за затворническата система на страната, в която около 400 затворници са били убити в насилие, свързано с банди от миналата година.

Последният бунт избухна в затвора Ел Инка. Един от затворниците, чието преместване предизвика насилието, лидерът на бандата Лос Лобос Джонатан Бермудес, е отговорен за предишни убийства в Ел Инка, според изявление от кабинета на президента.

Командирът на полицията Виктор Херера заяви пред репортери, че затворът е бил подсигурен, като са били разположени силни мерки за сигурност, докато криминалистите изваждат телата на убитите. Последният затворнически бунт, ръководен от банди, беше на 8 ноември в Кито, при който загинаха петима затворници.

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо заяви, че страната няма да бъде уплашена от лидери на банди. Казахме им, че ръката ни няма да трепне, добави той.

Бунт в затвор в Еквадор взе най-малко 15 жертви

Бунт в затвор в Еквадор взе най-малко 15 жертви

21 души са пострадали