Атаката на САЩ в Сирия напомня за военната им инвазия в Ирак през 2003 г. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

"Това напомня на ситуацията през 2003 г., когато САЩ, Великобритания и още няколко техни съюзници нахлуха в Ирак без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, в грубо нарушение на международното право", коментира Лавров в Узбекистан.

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия
Обновена

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

59 ракети са били изстреляни от бойни кораби в Средиземно море

Той подчертал, че атаката на САЩ, при която загинаха седем души според губернатора на Хомс, е била "акт на агресия съгласно абсолютно фалшив предлог".

По думите му, САЩ не си дали труда да представят доказателства за химическата атака по-рано тази седмица в северозападния сирийски град Хан Шейхун, провинция Идлиб, преди да изстрелят ракети към военната база.

"Сега те дори не си направиха труда да представят каквито и да е факти, препращайки само към фотографии и отново спекулирайки върху снимки на деца и разбира се на свидетелствата на различни неправителствени организации... да провокират действия срещу сирийското правителство", подчерта Лавров.

Путин обяви US атаката в Сирия за агресия срещу суверенна страна

Путин обяви US атаката в Сирия за агресия срещу суверенна страна

Агресията била под "изфабрикуван предлог"

Въпреки това Русия щяла да поиска разкриване на истината зад решението на САЩ да атакуват сирийското военно летище, изтъкна руският първи дипломат.

"Не знам кога ще се случи да научим цялата истина за това как са били взети решенията да се атакува Сирия в тази ситуация, но смятам, че разбира се истината трябва да бъде поискана и ние ще го направим", обеща той.

Русия се надява, че американската ракетна атака няма да доведе до необратими резултати, отбеляза Лавров.

Той обвини "функционери" от времето на управлението на предишния президент Барак Обама, че са прогнозирали прекратяване на руско-американското сътрудничество в резултат на американските ракетни удари в Сирия.