Действията на турските власти правят "невъзможно" страната да се присъедини към Европейския съюз. Това обявиха от Европейската комисия, след като германският канцлер Ангела Меркел призова за прекратяване на предприсъединителните преговори с Турция, съобщава "Ройтерс".

Цитирайки председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, преди коментара на Меркел, говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас посочи по време на редовна пресконференция: "Турция прави огромни крачки в отдалечаването си от Европа и това прави невъзможно Турция да се присъедини към Европейския съюз."

Ердоган обвини германските политици в "популизъм"

Ердоган обвини германските политици в "популизъм"

Нападали Турция и Ердоган, за да отклонят вниманието

Той обаче подчерта, че всякакво решение за това дали официално да се прекрати отдавна блокираният процес за членството на Турция в ЕС, ще зависи от 28-те страни членки на Общността, а не от Европейската комисия в Брюксел.

Отношенията между Брюксел и Анкара се обтегнаха неимоверно след репресиите на турските власти срещу опозиционни журналисти, както и срещу държавни служители и съдии, след неуспешния опит за преврат през миналата година.

Турция подписа споразумение за асоцииране с тогавашната Европейска общност през 1963 г., а молба за членство подаде през 1987 г.