Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвини германските политици, че са се отдали на популизма, след като канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще се опита да прекрати преговорите за присъединяване на Анкара към Европейския съюз, но добави, че се надявал влошените отношения да се подобрят, съобщава "Ройтерс".

"Надяваме се, че проблематичната атмосфера, която превърна турско-германските отношения в жертва на този тесен политически хоризонт, ще свърши", написа в "Туитър" говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Меркел и Шулц в телевизионен сблъсък преди вота

Меркел и Шулц в телевизионен сблъсък преди вота

Сред основните теми, по които спорят съперниците, бяха мигрантите

Меркел направи коментарите си, които показаха очевидна промяна в позицията ѝ относно кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС, по време на телевизионния дебат снощи с основния ѝ съперник за канцлерския пост Мартин Шулц преди парламентарните избори на 24 септември.

Според Калън Меркел и Шулц нападали Турция и Ердоган, за да отклонят вниманието от по-спешни проблеми, какъвто бил нарастващата дискриминация. По думите му, отношението на Европа към Турция цели да създаде образа на "враждебния друг" и че популизмът в германската политика би разпалил дискриминация и расизъм.