С гласовете на 62-ма народни представители лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски беше избран за премиер на Северна Македония, съобщи МКД. 

46 депутати гласуваха "против", нямаше "въздържали се". 

В залата имаше 108 депутати, 62 от правителството и 46 от опозицията.

Гласуването в Скопие се проведе в неделя късно вечерта, след 23:30 часа.

Димитър Ковачевски се приближи към премиерския пост в Северна Македония

Димитър Ковачевски се приближи към премиерския пост в Северна Македония

Той бе избран за лидер на СДСМ

Правителството, ръководено от СДСМ, има един член повече от предишния - министър без портфейл за диаспората, позиция, която принадлежеше на "Алтернатива".

Ковачевски има четирима заместници - Артан Груби (ДУИ) - първи вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения, Славица Гърковска (СДСМ) - вицепремиер по борба с корупцията и престъпността, Боян Маричич (СДСМ) - вицепремиер Министър по европейските въпроси и Фатмир Битичи (СДСМ) - заместник министър-председател по икономическите въпроси.

Състав на кабинета: Оливер Спасовски (СДСМ) - министър на вътрешните работи, Славянка Петровска (СДСМ) - министър на отбраната, Никола Тупанчевски (предложен от СДСМ) - министър на правосъдието, Благой Бочварски (СДСМ) - министър на транспорта, Люпчо Николовски (СДСМ) - министър на земеделието, горите и водното стопанство, Йована Тренчеевска (СДСМ) - министър на труда и социалната политика, Бисера Костадиновска Стойчеевска (СДСМ) - министър на културата, Горан Милевски (ЛДП) - министър на местната власт и самоуправлението, Беким Сали от "Алтернативата" - министър на здравеопазването, Йетон Шакири (DUI) - министър на образованието и науката, Буяр Османи (ДУИ) - министър на външните работи, Фатмир Бесими (ДУИ) - министър на финансите, Крешник Бектеши (ДУИ) - министър на икономиката, Насер Нуредини (ДУИ) - министър на околната среда, Адмир Алити от "Алтернатива" - министър на информационното общество и администрацията и Джемаил Купи от "Алтернатива" - министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

Разговорите с България ще продължат, но никой не може и няма да преговаря за идентичността и езика на македонския народ. Това заяви миналата седмица Ковачевски пред парламента в рамките на дебата за избор на ново правителство.

Ковачевски: Да действаме извън извън историческите рамки - условието за напредък

Ковачевски: Да действаме извън извън историческите рамки - условието за напредък

Очаква визитата на Петков…

"Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, обмена в културата, образованието и младите хора и от транспортната инфраструктура. Това са въпроси, по които имаме нужда да си сътрудничим повече. Историята принадлежи на историците, но въпросите на нашата идентичност са основите на нашата нация и държава", отбеляза тогава кандидатът за премиер.

Той заяви още, че Северна Македония ще продължи своята политика на добросъседство, като засили сътрудничеството с всички съседни страни.

Той определи изграждането на Коридор номер 8, който свързва Северна Македония с Албания и България, като стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г.

Премиерът ни Кирил Петков заминава на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 г., съобщи по-рано Министерски съвет.

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

До 18 януари РСМ с ново правителство и премиер Димитър Ковачевски

До 18 януари РСМ с ново правителство и премиер Димитър Ковачевски

Управляващата партия избра ново ръководство

Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест.