Превратът на военните в Судан е извършен в съучастие с Русия, съобщава Reuters с позоваване на две официални лица от Судан.

Преди преврата военните са получили "зелена светлина" от Кремъл да свалят гражданското правителство. Москва се е ангажирала, че на Судан няма да бъдат наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН заради насилствената смяна на властта.

Припомняме, през април гражданската власт в Судан замрази военноморската база на Русия в страната.

Судан замрази военноморската база на  Русия

Судан замрази военноморската база на Русия

Решението е на местните власти

Двама дипломати, запознати с хода на преговорите за вероятна резолюция на Съвета за сигурност, разказват, че руската страна е предложила да изрази загриженост за събитията в страната вместо да осъди военния преврат.

Пресаташето на Кремъл президента Дмитрий Песков призова страните в конфликта в Судан към сдържаност: "Бихме искали да видим възможно най-скоро връщане на страната към конституционното русло Судан е много важен за нас в най-различни области." — заяви Песков.

ЕС и САЩ са сериозно загрижени заради преврата в Судан

ЕС и САЩ са сериозно загрижени заради преврата в Судан

Зстрашен е крехкият преход на Судан от автокрация към демокрация след свалянето на Омар ал Башир през 2019 г.

На 28 октомври Русия заяви в ООН, че не смята смяната на властта в Судан за преврат, а за израз на системна криза.

Според информация от дипломати и анализатори, командващият въоръжените сили на Судан генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Хемети Дагало се опитва да изгради отношения с Кремъл.

На 25 октомври военните превзеха властта в Судан, а премиерът на страната Абдула Хамдук и няколко министри бяха арестувани. Протестите срещу преврата бяха потушени. Армията откри огън срещу демонстрантите и 10 души бяха убити.

През септември също имаше опит за преврат, но той не успя да свали правителството.

Опит за преврат в Судан

Опит за преврат в Судан

Съобщава се за интензивна военна дейност, мостовете през река Нил са затворени, превратът е неуспешен