Изпълнителният директор на "Фейсбук Индия" е призован да отговаря пред парламентарна комисия в Ню Делхи, заради това че е нарушил принципите, ограничаващи речта на омраза, предаде "Ройтерс".

Обвинението е сериозно, защото се смята, че заради свободното разпространение на послания, изпълнени с омраза, се е стигнало до избухването на бунтовете в индийската столица през февруари. Това загинаха най-малко 50 души.

Директорът Аджит Мохан трябва да се яви на изслушване в парламента на 15 септември. В последно време най-голямата социална мрежа в света е подложена на интензивен политически контрол в Индия - страна, с най-много и най-активни потребители във "Фейсбук". През август "Уолстрийт джърнъл" публикува статия, в която разказа как служител, работещ в социалната мрежа, отказал да прилага правилата за ограничаване речта на омраза и то в ущърб на политик от управляващата партия на индийския премиер Нарендра Моди.

След като се разшумя около случая, от "Фейсбук Индия" обявиха, че като социална мрежа нямат политически пристрастия и се обявяват за безпартийни.

Въпреки всеобхватните политики и разпоредби, за които се твърди, че са прилагани от "Фейсбук Индия", парламентарна комисия в Ню Делхи твърди, че тези принципи са нарушени многократно и има оплаквания от депутати от всички партии - включително и от управляващата Bharatiya Janata партия, на чиито членове дори в определен момент е бил блокиран достъпът до мрежата.

Междувременно стана ясно, че на 2 септември представители на парламентарната комисия по информационни технологии са се срещнали с фигури, заемащи ръководни постове във "Фейсбук Индия". В продължение на повече от два часа те обсъждали как да се регулира съдържанието на публикуваните постове, но дали се е стигнало до някакво решение няма официална информация от "Фейсбук Индия".

Припомняме, че през февруари избухнаха протести срещу спорен нов закон за гражданството в Индия. Конфликтът бе между привърженици и противници на закона. Протестите придобиха и религиозен оттенък, като хиндуисти и мюсюлмани се изправиха едни срещу други. Всичко започна от Капил Мишра - лидерът на управляващата партия Bharatiya Janata, който заплаши група протестиращи, организирали седящ протест срещу закона за гражданството, че ще бъдат насилствено изгонени, след като гостуващият по онова време в Индия американски президент Доналд Тръмп си замине.