Генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин благодари на САЩ за "ритника" - дъмпинга на пазара за изстрелващи услуги стимулирал намаляването на разходите в руския ракетно-космически отрасъл.

"Политиката на дъмпинг на пазара за изстрелващи услуги от страна на САЩ и финансовия допинг от страна на американски "космически частници", както всеки ритник, направи добро дело - в руския ракетно-космически отрасъл започна борба за намаляване на разходите и оптимизиране цената на изстрелващите услуги на "Роскосмос", написа Рогозин в "Телеграм", информира "Новости".

Роскосмос изброи недостатъците на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX

Роскосмос изброи недостатъците на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX

Поредна руско-американска "закачка"

По мнението на ръководителя на "Роскосмос" трябвало да се каже благодаря за това.

Така той коментира съобщения за това, че НАСА е увеличила с почти седем пъти цената на търговските доставки на товари до Международната космическа станция (МКС).

"Е, това всъщност е всичко, което трябваше да бъде доказано. Особено забележителна е тази фраза "миналата ценова политика беше насочена към стимулиране на пазара". Когато пазарът беше "стимулиран", т. е. изчистен от всички неамерикански конкуренти, тогава цените могат да бъдат повишени отново до почти естествено ниво (докато държавната субсидия все още се запазва)", заключи Рогозин.

Вчера стана известно, че НАСА значително е увеличила цените си: доставката на килограм товар до МКС вече ще струва 20 хил. долара вместо предишните 3000 долара, а връщането на Земята - 40 хил. долара вместо 6000 долара. Един час от времето на астронавта, прекарано в извършване на търговски експерименти, сега ще струва 130 хил. долара вместо 17 500 долара.

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

САЩ решили да "плюнат в самарския кладенец"