Директорът на ЦРУ Джина Хаспел е чула запис на убийството на журналиста Джамал Кашоги по време на посещението си в Турция тази седмица, съобщава "Ройтерс". Представители на ЦРУ и турското разузнаване отказват да коментират какво е чула тя.

Саудитска Арабия първоначално отрече всяко участие в изчезването на Кашоги на 2 октомври, но после обясниха смъртта му с неуспешен опит да бъде върнат в страната, след посещението му в саудитското консулство в Истанбул.

Турция отхвърля саудитските усилия да обвини нелоялните оперативни лица и призова царството да търси "отгоре надолу" отговорните за убийството.

Принц Салман: Убийството на Кашоги не може да бъде оправдано

Принц Салман: Убийството на Кашоги не може да бъде оправдано

Справедливостта щяла да надделее

Хаспел, която пристигна в Турция в понеделник, изслуша аудиозапис на убийството на Кашоги по време на посещението си. Турският външен министър Мевлут Чавушоглу коментира, че Анкара е споделила информация с някои страни, които са потърсили допълнителни подробности.

Той обясни пред репортери, че Турция не е имала намерение да отнесе делото в международния съд, но ще сподели информация, ако бъде започнато международно разследване.

Турската полиция получи разрешение да претърси кладенец в саудитското консулство

Турската полиция получи разрешение да претърси кладенец в саудитското консулство

По-рано саудитските власти отхвърлиха молбата на Анкара

Турските официални представители преди това заявиха, че властите имат аудиозапис, за който се твърди, че документира убийството на Кашоги.

Ердоган коментира, че убийството е планирано и поиска Рияд да накаже всички отговорни, независимо колко високопоставени са.

Принц Мохамед бин Салман обеща в сряда, че убийците ще бъдат изправени пред правосъдието, по време на в първият си публичен коментар по въпроса.

Принцът на Саудитска Арабия може би стои зад убийството на Кашоги, призна Тръмп

Принцът на Саудитска Арабия може би стои зад убийството на Кашоги, призна Тръмп

Крал Салман не е знаел за инцидента предварително

"Всеки, свързан с убийството на Кашоги, трябва да бъде разследван и съден в Турция", коментира Чавушоглу по време на пресконференция с палестинския си колега Рияд ал-Малики, съобщава "Йени Шафак". Турция си сътрудничи с всички, които искат да работят с тях, включително със Саудитска Арабия.

Палестина и Йерусалим са "червена линия за Турция. Анкара продължава да е солидарна с братската Палестина. Дори ако всички изоставят палестинската кауза, няма да сме сред тях", обясни Чвушоглу.

Палестинският външен министър вярва, че с подкрепата на Турция, могат да се изправят срещу всички заплахи.