Либийският висш избирателен орган дисквалифицира сина на покойния диктатор Муамар Кадафи за участие в президентските избори следващия месец. Като причина се изтъкват негови съдебни присъди, предаде Асошиейтед Прес.

Името на Сейф ал-Ислам Кадафи фигурира в списъка на недопустнатите кандидати, издаден от Висшия национален избирателен комитет на страната. Той може да обжалва решението в съда през следващите дни.

През 2015 г. съдът в Триполи осъди Сейф ал-Ислам на смърт за използване на насилие срещу протестиращите по време на бунтовете срещу режима на баща му през 2011 г. По-късно обаче това решение беше поставено под въпрос от съперничещите си либийски власти. Синът на Кадафи е издирван и от Международния наказателен съд по обвинения в престъпления срещу човечеството, свързани с въстанието.

Либия остана без външен министър

Либия остана без външен министър

Криза с назначаването на посланици

Либия ще проведе първия тур на президентските избори на 24 декември, след като години наред под ръководството на ООН се опитваше да постави началото на по-демократично бъдеще и да сложи край на гражданската война.

Преди дни специалният пратеник на ООН за Либия изненадващо подаде оставка, макар след това да заяви, че е готов да остане на поста си до изборите, ако е необходимо.

49-годишният Сейф ал-Ислам подаде документите си за вота на 14 ноември, като това бе първата му публична поява от години насам. Обявяването на кандидатурата му предизвика полемика в Либия, където през последните седмици се появиха и редица други високопоставени претенденти за президентския пост, включително влиятелният военен командир Халифа Хафтар.