Специалният пратеник на ООН за Либия Ян Кубиш подаде оставка само месец преди решаващите президентски избори в разкъсаната от война страна. Кубиш обяви оттеглянето си, без да даде на членовете на Съвета за сигурност ясна причина за внезапното си напускане, предаде "Гардиън".

"Г-н Кубиш подаде оставката си на генералния секретар, който я прие със съжаление", каза пред репортери говорителят на ООН Стефан Дюжарик, добавяйки, че генералният секретар Антониу Гутериш "работи по подходяща смяна".

Попитан за причината за оставката на Кубиш, по-малко от година след мандата му, Дюжарик възрази, като каза само: "Това е въпрос, който трябва да зададете на него. Г-н Кубиш даде да се разбере, че няма да затръшне вратата още днес, добави Дюжарик, като каза, че пратеникът ще предоставя ежемесечна актуализация за ситуацията в Либия, както е планирано в сряда. Не е определена дата за заминаването му, каза говорителят.

Ян Кубиш е избран за специален пратеник на ООН в Либия

Ян Кубиш е избран за специален пратеник на ООН в Либия

Кубиш е бивш външен министър на Словакия...

Първият директен президентски избор в Либия трябва да се проведе на 24 декември, тъй като ООН се стреми да сложи край на десетилетие на насилие в богатата на петрол нация след подкрепено от НАТО въстание, което свали и уби силния мъж Муамар Кадафи през 2011 г.

15-те членове на съвета за сигурност бяха информирани за оставката на Кубиш по-рано във вторник. Заместник-пратеникът на Русия в Организацията на обединените нации Дмитрий Полянски каза пред репортери, че няма индикация за причините за напускането му и той се опитва да разбере повече.

Бивш пратеник на ООН за Ливан, 69-годишният Кубиш зае поста в Либия през януари.

Либия с нов кандидат-президент

Либия с нов кандидат-президент

Председателят на Камарата на представителите ще се бори на изборите на 24 декември