Сейф ал-Ислам Кадафи, син на бившия лидер на Либия Муамар Кадафи, се регистрира като кандидат за президентските избори в страната на 24 декември. Това съобщи представител на Висшата избирателна комисия в град Себха, където Сейф ал-Ислам е внесъл документите си, предаде телевизия Al Jazeera.

Синът на сваления преди 10 години диктатор е една от няколкото доста известни фигури, които ще се борят за президентския пост. Списъкът включва още командира на източните войски Халифа Хафтар и министър-председателя Абдул Хамид Дбейба.

Либия остана без външен министър

Либия остана без външен министър

Криза с назначаването на посланици

На снимки, разпространени в социалните медии, се вижда как Кадафи с посивяла брада, очила и традиционна кафява роба и тюрбан подписва документи в регистрационния център в южния град Себха в неделя.

Въпреки публичната подкрепа на повечето либийски фракции и чуждестранни сили за изборите на 24 декември, вотът все още е под въпрос, тъй като съперничещи си структури спорят за правилата и графика.

На голяма конференция в Париж в петък пък беше постигнато съгласие за налагане на санкции на онези, които нарушат или попречат на гласуването.

Очаква се президентските избори да са ключов момент в процеса по прекратяване на десетилетието на насилие и хаос след свалянето на Муамар Кадафи от власт през 2011 г.

Меркел настоя за изтегляне на чуждестранните наемници от Либия

Меркел настоя за изтегляне на чуждестранните наемници от Либия

Бъдещето на Либия трябва да бъде решен от либийските сили и либийските граждани, а не от чуждо влияние

Сейф ал-Ислам Кадафи вероятно ще използва носталгията по епохата преди бунта и анализаторите твърдят, че той ще бъде сред водещите кандидати.

В същото време ерата на Кадафи все още се помни от много либийци като период на суров автократизъм, а Сейф ал-Ислам и други фигури от бившия режим са извън властта от толкова дълго, че може да им е трудно да мобилизират повече подкрепа от съперниците си.