Висш либийски военен командир, чиито сили контролират източните райони на страната, одобри отварянето на крайбрежната магистрала по Средиземно море, свързваща отдавна разделените изток и запад на Либия, съобщава АП. 

Възобновяването на движението би било значителна стъпка към обединяване на враждуващите страни в Либия.

Магистралата е с дължина 1800 километра и свързва столицата Триполи на запад с град Бенгази на изток. Тя е затворена от април 2019 г., когато Халифа Хафтар предприе военна офанзива за превземане на Триполи от правителството, признато от ООН.

Кампанията на Хафтар в крайна сметка спря през юни 2020 г., след което подкрепяните от ООН мирни преговори доведоха до прекратяване на огъня и поставиха временно правителство, което се очаква да доведе страната до общи избори през декември.

Същата сделка, сключена през октомври, също предвижда всички чужди сили и наемници - които подкрепят различни страни в конфликта - да се изтеглят от Либия за три месеца, разпоредба, която все още не е спазена.

Русия предложи на САЩ  "да почистят след себе си" в Ирак, Либия, Афганистан, Сирия

Русия предложи на САЩ "да почистят след себе си" в Ирак, Либия, Афганистан, Сирия

Мария Захарова иронизира САЩ

Повторното отваряне на пътя бе дългогодишно искане на ООН за осигуряване на безопасно преминаване на цивилни и стоки.

Одобрението на Хафтар дойде малко след като съвместният военен комитет, подкрепян от ООН, представляващ воюващите фракции, обяви, че пътят ще бъде отворен отново в петък сутринта и че помощен комитет ще отговаря за неговото осигуряване.

В телевизионна реч Хафтар поздрави либийския народ за "това постижение", потвърди пълния си ангажимент за постигане на мир в богатата на петрол страна и обеща да работи за постигането на тази цел "с цялата искреност и честност".

Той обаче предупреди също, че мирът няма да бъде възможен "освен ако всички чужди сили и наемници не напуснат безусловно либийските територии" и призова международната общност да удвои усилията си за постигане на тази цел.

Либия е в хаос, откакто въстание, подкрепен от НАТО, свали дългогодишния диктатор Моамар Кадафи през 2011 г. и раздели държавата между подкрепяно от ООН правителство в Триполи и конкурентни власти, верни на Хафтар на изток, всяка от които подкрепена от различни въоръжени групи и чуждестранни правителства.

В изявление специалният пратеник на ООН за Либия Ян Кубис приветства отварянето на пътя като "още една стъпка за укрепване на мира, сигурността и стабилността в страната и за обединението на нейните институции".

Кубис подчерта, че следващата голяма стъпка за Либия ще бъде, фракциите да започнат изтеглянето на всички чуждестранни бойци. ООН изчисли през декември, че има поне 20 000 чуждестранни бойци и наемници в Либия, включително сирийци, руснаци, суданци и от Чад.

Как Европа изгуби Либия

Как Европа изгуби Либия

Кадафи със сигурност беше жесток диктатор, безмилостен с опонентите си. Но в очите на много европейски дипломати той имаше три важни предимства