Руският президент Владимир Путин смята, че е необходимо да се популяризират герои от руската история и фолклор, които отговарят на традиционните ценности.

"Руското правителство трябва да предприеме мерки, насочени към популяризиране на героите от руската история и фолклор, които отговарят на традиционните ценности, включително използването на образите на тези герои в производството на картинни, печатни, сувенирни и други тиражирани продукти и потребителски стоки." Документ с инструкции е публикуван на уебсайта на Кремъл днес. Путин определя краен срок за изпълнение на това изискване - 15 май 2023 г., като назначава за ръководител министър-председателя Михаил Мишустин.

Също в този срок президентът очаква доклад от Кабинета на министрите, Руската академия на науките, Руското историческо общество, Руското военноисторическо общество и общество "Знание" за разработените "механизми за популяризиране на съвременните научни знания сред младите хора, свързани най-вече с руската история".

Проблемът за популяризирането на националните исторически и народни герои беше повдигнат на срещата на държавния глава с историци и религиозни дейци на 4 ноември от политолога и историка Наталия Нарочницка. Тя се оплаква, че не може да намери в продажба тениски с руски герои или герои от приказки за внуците си, тъй като в магазините има "само Батман, Спайдърмен и всякакви чудовища". Според нея настолните игри, анимационните филми и книгите трябва да разказват на децата за Дмитрий Донски, Александър Невски* и други герои. Още тогава Путин се съгласи, че историята трябва да се изучава още от детската градина, като за целта трябва да се създадат книги, играчки и анимационни филми.

Владимир Путин е възложил да се проучи въпросът за създаване и на курс по история на религиите в Русия за университетите, четем още на сайта на Кремъл. Програмата трябва да бъде подготвена от министъра на науката и висшето образование Валерий Фалков, съветника на президента Владимир Медински, началника на СВР и председателя на Руското историческо общество Сергей Наришкин.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил направи предложение за въвеждане на курс по история на духовния живот на нацията по време на среща на 4 ноември. Президентът на Русия Владимир Путин разпореди и до 15 май да се докладва за работата по популяризиране на съвременните научни знания сред младите хора, най-вече свързани с историята на Русия, съобщава сайтът на Кремъл.

"Правителството на Руската федерация съвместно с федералното държавно бюджетно учреждение "Руска академия на науките" и с участието на асоциацията "Руско историческо общество", Всерусийската обществено-държавна организация "Руско военно-историческо общество", Всерусийската обществено-държавна образователна организация "Руско общество на знанието" да разработи механизми за популяризиране на съвременните научни знания сред младите хора, свързани преди всичко с руската история", - се казва в списъка с инструкции. Съответният доклад трябва да бъде представен до 15 май 2023 г., като отговорните ръководители са Михаил Мишустин, министър-председател на Русия, Генадий Красников, председател на РАН, Сергей Наришкин, началник на СВР, Владимир Медински, помощник на президента, и Максим Древал, генерален директор на Руското дружество "Знание".

Аналогични заповеди са издадени и за доклади по отношение на четирите анексирани в края на септември месец области на Украйна - ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсон.

*Дмитрий Донски е руски княз от 14 век, който окончателно превръща Москва в център на руските земи. При неговото управление руските княжества за пръв път от средата на ХІІІ век правят опит да се противопоставят на Златната орда.Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II, заради което и храмът в София е кръстен на негово име.