Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, бившият президент на Руската федерация Дмитрий Медведев пише ярко, хапливо и разпалващо в канала си в Telegram. Писалката на Дмитрий Анатолиевич дори не е щик, а оръдие, комплекс "Искандер", ракета "Сармат". Но светът е несъвършен и каналът в Telegram на Медведев, уви, не е изключение от това тъжно правило. Дори слънцето има петна, а журналистическият ни "Сармат" в крайна сметка разкри недостатъците си. 

"Негодници", "отрепки", "рептили"... Така Медведев характеризира лидерите на противопоставящата се на Русия част от света в редовните си послания в "Телеграм". Това припомня "Московски комсомолец". Първоначално подобни журналистически техники донякъде обидиха изисканата част от публиката: те казват, че не всички обикновени блогъри, които не са обременени с власт, си позволяват да използват такъв речник, а за един държавник това абсолютно не е добре.

Но по принцип въпросът, както се казва, е на собственика. Последната филипика на Медведев - по темата за разширяването на ЕС, обаче буди въпроси не само сред привържениците на стила. В журналистиката, както във всеки бизнес, е важно да спреш навреме, а високопоставеният легален блогър, за съжаление, не успя да спре. Блогърът беше увлечен и поднесен: от безпристрастна оценка на лидерите той премина към характеризиране на народите, без да променя наратива и познатия речник.

"Всички тези българи с прибалтийците и другата второразрядна сган ще си затегнат коланите", оплаква се непримиримият Дмитрий Анатолиевич, описвайки мрачните перспективи пред източноевропейската част на Европейския съюз, ако Украйна и Молдова бъдат приети в него. А тук става въпрос за неравнопоставеността на страните-членки на ЕС: "Къде, казват, са Германия и Франция, и къде са Румъния, балтийските държави или някаква нищожна Гърция с мързеливите гърци, излежаващи се на слънце."

"Мол" в последния случай се отнася до предполагаеми намеци на "лидери на големите страни от Европейския съюз" към Медведев, когато той беше президент на Русия. Това е нещо като тяхно мнение по въпроса. Дмитрий Анатолиевич обаче не посочва никакви конкретни цитати или източници - а и широката общественост не ги знае - което, строго погледнато, му позволява да припише написаното на собствените си съкровени мисли.

А що се отнася до "българи с прибалтиците и другата второстепенна сган"... Дори и много да искаш, не можеш да го отдадеш на гнусните, неприлични изказвания на "гадове и изроди". Не, разбира се, далеч сме от мисълта да обвиняваме Дмитрий Анатолиевич, че дели народите на различни видове " мърша" като известните исторически персонажи, с чиито идеологически наследници вечно се борим. Не дай Боже!

Медведев плаши Полша с унищожение, ако е враг на Русия

Медведев плаши Полша с унищожение, ако е враг на Русия

И за пореден път плаши с Трета световна война - но сега заради поляците

Разбира се, Дмитрий Анатолиевич просто е работил и е писал: забравил е да постави кавичките на правилните места и да снабди текста с препратки, които не биха оставили никакво съмнение, че не той е измислил гнусните ксенофобски етикети, които силно наподобяват "унижение на достойнството на човек или група хора на основата на националност".

Но в този случай е необходимо да се коригират направените грешки възможно най-скоро. Иначе ще има проблеми. Няма да е излишно да припомним, че изброената от Медведев "второразрядна тълпа" са народите, населяващи не само Европейския съюз, но и многонационалната Руска федерация.

За справка: според последното преброяване в Русия живеят 54 хиляди гърци, 12 хиляди българи, 13,2 хиляди литовци, 8,5 хиляди латвийци, 7,9 хиляди естонци.

Медведев пак плаши с ядрена война, сега е обиден, че Байдън сравнява Путин с Хамас

Медведев пак плаши с ядрена война, сега е обиден, че Байдън сравнява Путин с Хамас

Говори за сатанизъм и обещава руската църква в Украйна да се възроди "чрез кръвта и страданието на гражданската война"

Да малко. Но дори и един представител на тези народи да живееше с нас, дори и никой от техните представители да не живееше с нас, наричането на тези, както и на всеки друг, народи "второкласна тълпа" не е позволено на никого, никога, при никакви обстоятелства.

Дори за бивши президенти, дори и в журналистическа лудост.