Новият президент на Русия Дмитрий Медведев освободи от длъжност началника на Генералния щаб на Русия Юрий Балуевски.

След среща в Кремъл с министрите на отбраната Анатолий Сердюков, Юрий Балуевски и Николай Макаров, президентът обяви поредните кадрови промени.

Длъжността началник на Генералния щаб ще заема от тук нататък Николай Макаров.
Юрий Балуевски ще заема поста заместник секретар в Съвета по сигурност.

От декември 2002 година Макаров е командващ войските на Сибирския военен окръг. През април 2007 година след назначаването на Сердюков за министър на отбраната, Макаров става заместник-министър на отбраната, отговарящ за въоръжението.

Бившият началник на ГЩ Юрий Балуевски стана известен с резките си изявления за „адекватните мерки", които ще предприеме Русия в отговор на разгръщането на американска ПРО система в Източна Европа, възможността да се насочат руските ракети към Полша и Чехия и даже превантивно използване от Русия на ядрено оръжие.

През март в руските медии се появи информация за разногласия в ръководството на Генералния щаб на Русия с политиката на министър Сердюков.

Недоволството на военните се дължеше преди всичко на реформите, които гражданския министър провежда и които включваха приватизация на военни обекти, съкращаване на централния административен апарат, както и преобразуването на редица военни длъжности в граждански.

Интерес предизвикват обаче назначенията в Съвета за сигурност.
До този момент Съветът играе незначителна или малка роля в политическите процеси на страната, тъй като важните въпроси се решаваха в администрацията на президента.
След встъпването в длъжност на Дмитрий Медведев обаче в състава на Съвета за сигурност се оказват назначени влиятелни политически фигури. Както отбелязват наблюдатели - основно представителите от най-близкото обкръжение на Путин.

В Съвета за сигурност влизат освен самият президент и премиера, председателите на двете палати в руската Дума - Борис Гризлов и Сергей Миронов, директора на двете основни служби Александър Боротников и Михаил Фрадков, министърът на външните работи Серегй Лавров, министрите на отбраната и вътрешните работи Анатолий Сердюков и Рашид Нургалиев, ръководителят на администрацията на президента Сергей Наришкин.
Секретар на новия Съвета по сигурност стана бившия ръководител на ФСБ Николай Патрушев.