Иран в близките дни може да достави на Русия балистични ракети. Това пише агенция Bloomberg позовавайки се на твърдения на европейски официални лица.

В началото на годината агенция Reuters съобщи, че Техеран може да предаде на Москва около 400 балистични ракети, а в началото на миналия месец агенция съобщи, че десетки руски военни вече се обучават да използват системата за балистични ракети с малък обсег Fath-360.

Иран вече предостави на Русия стотици безпилотни самолети Shahed, които руската армия ежедневно използва за атаки по украински градове.

Източниците на Bloomberg не разкриват възможните срокове, както и типа ракети, също и обема на очакваните доставки. Възможно е обаче това да се случи в рамките на няколко дни.

САЩ и съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор многократно са предупреждавали Техеран да не предприема подобен ход и полагат дипломатически усилия, за да предотвратят осъществяването му.

Смята се, че представители на руското министерство на отбраната са подписали договор на 13 декември миналата година в Техеран за Fath-360 и друга система за балистични ракети, създадена от държавната организация на иранската аерокосмическа индустрия (AIO), наречена Ababil.

Съветът за национална сигурност на САЩ не отговори на молбата за коментар. Министерството на външните работи на Иран и мисията му към ООН също не са коментирали на зададени въпроси.

Украинските сили се борят да спрат руското настъпление в източната част на Донецка област, тъй като нейните градове и енергийна инфраструктура са подложени на продължителна кампания с въздушни удари, които целят отново удари по енергийни обекти преди настъпването на третата зима на войната. И тази нощ Киев беше ударен рано с крилати и балистични ракети, отделно и с безпилотни самолети, като седем от 16-те балистични ракети избегнаха противовъздушната отбрана.

До този момент арсеналът от балистични ракети на Москва включва руско и още по-малко прецизното севернокорейско въоръжение. Според украинските сили за противовъздушна отбрана атаката срещу столицата днес е включвала ракети "Искандер-М" местно производство, както и севернокорейски модели KN-23, изстреляни от Брянска, Курска и Воронежка област, които граничат с Украйна.

Иран и Русия готвят ново споразумение

Иран и Русия готвят ново споразумение

Сближаване на позиции

Развитието на събитията е мрачен момент за Украйна, която е загубила значителна част от капацитета си за производство на електроенергия, тъй като гражданите все повече разчитат на дизелови генератори и се борят с продължителни прекъсвания на електрозахранването.

Перспективата да се възстанови електрозахранването преди отоплителния сезон става все по-трудна.

Военната икономика на Русия е в състояние да произвежда ракети и боеприпаси с темпове, които често изпреварват възможностите на украинските съюзници да доставят оръжия. В противовес Москва е в състояние да разчита на доставки от страни като Иран и Северна Корея, като същевременно поддържа собствения си производствен капацитет с технологии и ключови компоненти от държави, включително Китай.

Над 20 крилати и балистични ракети атакуват Киев

Над 20 крилати и балистични ракети атакуват Киев

Взривове и в Суми и Харков

Междувременно съюзниците на Украйна се опитват да изпълнят поетите по-рано тази година ангажименти за укрепване на системите за противовъздушна отбрана, но някои от тях все още не са изпълнили ангажиментите си, потвърдени на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли.