Тази година Коледа в Бруней е по-тъжна от всякога, тъй като според действащите закони на шериата празничното отбелязване на Рождество Христово в богатата на петрол монархия в Югоизточна Азия е забранено, отбелязва "Франс прес".

Могъщият султан Хасанал Болкия, един от най-богатите хора на света, обяви миналата година постепенното въвеждане на шериата, който предвижда тежки наказания като убиване с камъни или рязане на крайници.

Този месец властите в страната с население около 430 000 души, две трети от които са мюсюлмани, предупредиха, че празнуването на Коледа е строго забранено, твърдейки, че коледните украси заплашват да отклонят мюсюлманите от правия път.

Нарушителите подлежат на сурови наказания, стигащи до пет години затвор, а жителите установяват, че тази година законът се прилага по-стриктно. Властите поискаха фирмите, поставили празнична украса, да я махнат.

В столицата Бандар Сери Бегаван се извършват многобройни проверки. В популярни хотели, в които отсядат западни туристи, тази година няма гирлянди, нито коледни елхи и празнични светлини.

"И всичко това само защото така иска султанът. През 2013 г. много мюсюлмани и християни се радваха на празника в дома си и всичко беше наред", изтъква християнин, имигрант в Бруней.

Мюсюлманските жители на Бруней критикуват антиколедната офанзива на властите: "Тази забрана е смешна. Тя създава на исляма имидж, че не зачита правото на другите религии да отбелязват празниците на вярата си", казва мюсюлманка, пожелала анонимност.