Партията на независимостта от исландската правителствена коалиция води на изборите за еднокамерен парламент на Исландия (алтинг). Това съобщи исландският вестник Morgunbladid.

Той се позова на екзит половете.

Те показват, че Партията на независимостт печели 27,6% от гласовете, последвана от друга политическа сила в правителството - Прогресивната партия (19,6%). На трето място е опозиционната Народна партия (11,1%), следвана от партията на премиера Картинки Якобсдотир "Зелено ляво движение" (10,8%). Останалите партии все още имат по -малко от 10% от гласовете.

Настоящото правителство на Исландия е сформирано на 30 ноември 2017 г. след предсрочни избори, които се проведоха поради разпадането на управляващата коалиция. Създаденият тогава нов кабинет на министрите включва три партии - Зеленото ляво движение, Партията на независимостта и Прогресивната партия.

За да получи парламентарно мнозинство, коалицията ще са необходими поне 32 мандата от 63-местния парламент. Според предизборните проучвания девет партии имат шанс да влязат в парламента, което може да усложни формирането на ново правителство. Според експерти е възможно в крайна сметка новата управляваща коалиция може да включва повече от три партии.