Ако най-лошото се случи, членовете на батальона "Братство" са наясно, че украинското правителство ще отрече да знае нещо за тях, информира The Guardian, позовавайки се на трима от участниците - Тарас, Владислав и Алексей.

Те са група доброволци от украинските специални части, които пренасят битката срещу Владимир Путин дълбоко в Русия и отвъд фронтовата линия на войната в Украйна.

Работата на батальона се разпростира от отвличане на висши служители на Кремъл до унищожаване на ключова военна инфраструктура и сваляне на вражески самолети на руска територия.

Доброволците от "Братство" са технически независими от армията на Украйна, но действащи рамо до рамо с официалните сили. Поради техния неофициален статус техните истории не могат да бъдат независимо проверени, но са убедителни и достоверни, пише The Guardian.

По думите на 23-годишния Тарас преди шест седмици е завършил най-успешната си операция досега. "Имахме задача да унищожим руски хеликоптер, превозващ високопоставени служители на руското министерство на вътрешните работи". Първият път бил неуспешен, но след седмица последвал втори опит. Оперативната група от петима мъже чули хеликоптер, който се оказал целта им.

"Стреляхме от преносим зенитно-ракетен комплекс по хеликоптер от разстояние 4 км. За съжаление не видяхме удара, тъй като бяхме толкова далече, но чухме експлозията", казва още Тарас. Независимо дали служителите на Кремъл в хеликоптера са били убити или не, за Тарас това е успешна мисия.

21-годишният Владислав пък участвал в операция преди месец в района на град Белгород, където през последните месеци бяха взривени складове за боеприпаси.

Загинали и ранени при пожар и взрив на боеприпаси в Белгороска област

Загинали и ранени при пожар и взрив на боеприпаси в Белгороска област

15 жители на село Тоненкое са били евакуирани

Той и групата му получили задачата да "заловят или убият един от високопоставените офицери на ФСБ", руските служби за сигурност. Въпросният офицер е работел близо до границата с Украйна, но на територията на Русия.

"Разбрахме маршрута на колата на този руски офицер и решихме да устроим засада", казва Владислав. Автомобилът така и не пристига обаче и операцията оставят за следващия ден. Групата трябва да се измъкне от там и да пробие обратно в Украйна, покрай наблюдаващите ги руски сили, събрани на границата.

"Срещнахме граничен пост на руски граничари", спомня си Владислав. "Започна битка, бяхме четири на четири. Убихме трима руснаци и леко ранихме един. Ние го заловихме, отведохме го на украинска територия и го предадохме на украинската армия", посочва още той.

Не винаги всичко върви по план обаче. На Коледа четирима от колегите им били убити на 12,5 км навътре в руската област Брянск, североизточна Украйна.

Тримата членове на батальона "Братство" посочват, че дори родителите им не знаят какво точно работят, тъй като информацията за операцията е секретна и се пази да не бъде предадена на врага.

Значимостта на тяхната роля, въпреки всичко, което се отрича от правителството в Киев и недолюбвано от западните столици, им е ясна.

18 украински военни загинаха при руска атака в Херсонска област

18 украински военни загинаха при руска атака в Херсонска област

Въздушна тревога бе обявена сутринта в източни и централни региони на Украйна