Китай провежда военни учения в оспорваното Южнокитайско море, съвпадащи с посещенията на президента на САЩ Джо Байдън в Южна Корея и Япония, съобщава Асошиейтед прес.

Офисът на Администрацията за морска безопасност в южната островна провинция Хайнан каза, че ученията са започнали в четвъртък и ще продължат до понеделник.

Той съобщи, че на други самолети и плавателни съдове ще бъде забранено да влизат в района, но не даде повече подробности. Китай претендира за Южнокитайско море на практика в неговата цялост и решаващият воден път се превърна в потенциална възпламенителна точка за конфликт в Азия.

САЩ не заемат чужда позиция по въпроса за суверенитета, но настояват за правото да действат свободно в морето и често плават с военни кораби близо до милитаризирани острови, държани от Китай в района, в това, което се нарича "операции за свобода на навигацията".

Китай рутинно протестира срещу подобни мисии, наричайки ги умишлени провокации, които застрашават мира и стабилността. За да отстоява своето твърдение, той е изградил летни писти и друга военна инфраструктура на върха на създадени от човека острови, построени върху коралови рифове и атоли.

Китай смъмри САЩ заради "демонстрации на сила" в Южнокитайско море

Китай смъмри САЩ заради "демонстрации на сила" в Южнокитайско море

Американски изтребител се е разбил при опит за приземяване

Бруней, Малайзия, Филипините и Тайван също упражняват припокриващи се претенции в Южнокитайско море. Филипинската брегова охрана заяви в петък, че е създала постове на три острова в оспорваните води, ход, който вероятно ще бъде недоволен от Пекин.

От началото на месеца първият китайски самолетоносач "Ляонин" провежда мисия в Японско море, описана от Министерството на отбраната като "рутинно обучение", насочено към повишаване на ефективността, която е "в съответствие със съответното международно право и международна практика и не се насочва към нито една страна."

Докато е в Япония, Байдън ще се срещне във вторник с колегите си лидери на Индо-Тихоокеанския стратегически алианс, известен като Quad, група, която включва Австралия, Индия и Япония.

Четирите държави споделят загриженост относно нарастващата регионална увереност на Китай и все по-боеспособните въоръжени сили.

Китай разглежда групировката като част от воден от САЩ тласък да възпрепятства неговия икономически и политически възход и да осуети опитите му да сплаши самоуправляващия се Тайван да приеме искането му да приеме управлението на Пекин.

Китай отблъснал американски военен кораб в Южнокитайско море

Китай отблъснал американски военен кораб в Южнокитайско море

Страната твърди, че корабът е навлязъл незаконно в нейни води