Доминиканската република обяви пълно затваряне на границите си с Хаити, съобщава "Ройтерс".

Причината е конфликт между двете страни относно изграждането на воден канал на обща река.

Доминиканските власти уточниха, че границата ще бъде затворена от тази сутрин, като ограничението ще продължи "колкото е необходимо" и за спазването му ще следят армията и полицията. Междувременно обаче преговорите с правителството на Хаити ще продължат.

На този фон стотици хаитяни се завърнаха в родината си от Доминиканската република.

Над хиляда души прекосиха границата към Хаити при Уанаминте, в близост до канала, след като властите отвориха за кратко пропускателния пункт вчера следобед за хора, които биват депортирани, или за семейства, които искат да се върнат в родината си.

По данни на националната миграционна служба в Уанаминте между 250 и 300 хаитяни пристигат всеки ден от Доминиканската република в "много лошо състояние".

По-рано тази седмица експерти от ООН предупредиха, че жени от Хаити, търсещи медицинска помощ за бременност и след раждане в Доминиканската република, са били арестувани по време на прегледи и незабавно депортирани без възможност за обжалване.

Карибската държава затегна граничната сигурност на фона на разгарящата се война между престъпните групировки в Хаити - където се съобщава за отвличания и сексуално насилие - и депортира десетки хиляди хаитяни.

Доминиканската република твърди, че строителните дейности край река Масакре нарушават договор от 1929 г.

Доминиканският президент Луис Абинадер ще повдигне въпроса на посещение в ООН следващата седмица.

"За съжаление не ни оставиха друга алтернатива, освен да предприемем драстични мерки", обясни той и добави, че Доминиканската република планира изграждането на два язовира, които "без споразумението биха могли значително да засегнат" Хаити.

Правителството уточни, че затварянето на границата ще включва всички сухопътни, морски и въздушни пътища.