Премиерът на Полша и лидер на управляващата партия „Гражданска платформа" Доналд Туск поиска радикално да се измени конституцията на страната и да се ограничи ролята на президента за сметка на ролята на правителството и премиера.

"Искам да предложа измененията, които биха намалили градуса и нивото на политическите конфликти", каза Туск, цитиран от агенция Новости.

Премиерът предлага да се определи ясно „в чии ръце се намира изпълнителната власт".
По неговото мнение изпълнителната власт трябва да бъде съсредоточена в едни ръце - в силен премиер и силно правителство.

Доналд Туск предлага да се избира президент не с пряко гласуване, а на общо заседание на двете камари на парламента. Освен това Сеймът (долната палата) ще бъде избиран по смесената система, а Сенатът (горната камара) - само мажоритарно.

Туск счита, че правомощията на президента на Полща трябва да бъдат ограничени и по-точно пълномощията на държавния глава върху правото на вето и по-точно в частта на законодателната инициатива.

Министър-председателят на Полша иска конституционните промени да бъдат осъществени в рамките на следващата година, за да влязат в сила преди президентските избори, които трябва да се състоят през есента на 2010 година.

Туск не изключва и провеждане на референдум по въпроса за конституционната реформа.

Лех Качински си спечели редица врагове със заплахите да провали ратификацията на Договора от Лисабон.

Дебатът за промени за конституцията се води през последните години в Полша. Неговото начало беше поставено след като на предишните избори братята Качински си поделиха властта като премиер и държавен глава.