Допълнителни войски ще бъдат разположени в Курска област на границата с Украйна

През следващите дни в Курска област ще пристигне допълнителен военен контингент, съобщи губернаторът на областта Роман Старовойт на брифинг след оперативна заседание на щаба на областта.

"Необходимо е да се окаже цялостна подкрепа за приемането и разполагането на допълнителни сили и средства, така че военнослужещите да могат да започнат да изпълняват задачите по охрана на държавната граница и да гарантират сигурността на Курската област възможно най-скоро", каза той.

На 25 януари Роман Старовойт заяви, че рискът от нахлуване на украински войски в Курска област е нисък, но че властите постоянно работят за укрепване на отбранителните способности на региона. През октомври 2022 г. в Курска област бяха завършени две укрепени отбранителни линии.

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Русия затяга отбраната и по границата с Украйна

Руските власти неведнъж са заявявали, че Курска област е обстрелвана от Украйна. Предния ден Курска област е обстрелвана два пъти. Село Краснооктомврийско и село Волфино останаха без електричество заради обстрела.

Допълнителни войски вече бяха прехвърлени в региона на два пъти - през пролетта и през есента, отбелязва "Комерсант". Изданието съобщава също, че в региона се намират и учебни центрове на ЧКВ "Вагнер", а самият Старовойт съобщи, че е преминал в курс на обучение там.