Роман Старовойт, губернатор на Курска област, съобщи за Telegram, че е прекарал първата седмица на януари в тренировъчния лагер на ЧВК "Вагнер".

"Първата седмица на новата година с колегите ми от администрацията на Курска област и курските граждани от доброволната народна гвардия прекарахме в тренировъчния лагер на ЧВК "Вагнер" в обкръжението на истински мъже - патриоти на Русия. Вече стотици жители на Курск са обучени тук и на места в нашия регион и ще могат да защитават родния си край и да подкрепят нашата армия в случай на нужда", пише Старовойт.

Пресслужбата на "Конкорд", фирмата на Евгений Пригожин, също публикува коментар в мрежата "ВКонтакте": "...Роман Старовойт е бил обучаван заедно с всички войници, спал е в една и съща казарма. А бойците не знаеха, че той е губернатор на Курска област." Посочва се и че след преминаването през част от програмата за обучение на ЧВК "Вагнер", му е предложен договор, но той го е отказал с аргумента, че има важни служебни задължения.

Пригожин разкри къде са погребани бойците от ЧВК "Вагнер"

Пригожин разкри къде са погребани бойците от ЧВК "Вагнер"

Нови разкрития около тайнствената частна армия на Путин

През ноември Институтът за изследване на войната съобщи, че основателят на ЧВК "Вагнер", Евгений Пригожин, продължава да се утвърждава в Русия като централна фигура сред поддръжниците на войната срещу Украйна, преследвайки своите политически цели.

Според ISW "готвачът Путин" възнамерява да създаде "консервативно движение", което може да се превърне в партия.

Преди дни пък САЩ изразиха мнение, че Пригожин е заинтересован да поеме контрола върху солта и гипса от мини близо до контролирания от Украйна град Бахмут и именно паричните мотиви движат "обсебеността" на Русия и основателя на "Вагнер" за превземане на града. 

Пригожин посетил и затвора на Навални, за да вербува осъдени за войната

Пригожин посетил и затвора на Навални, за да вербува осъдени за войната

Шефът на "Вагнер" предложил на затворниците помилване, ако прекарат шест месеца с частната армия