Пет от страните на Каспийския регион се договориха за условията за влизане на военни кораби и подводници в териториалните води на Каспийско море, според конвенцията за правния статут на Каспийско море, информира РИА Новости.

Припомняме, Каспийско море е разположено между континентите Европа и Азия и граничи с пет държави: Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан. В него се вливат реките Волга, Урал, Терек, Кура и др. Главни пристанища са Астрахан, Махачкала, Баку, Ленкоран, Актау.

По-рано бе публикувано, че се подписва споразумение, но подробностите не бяха огласени.

Подробният документ е публикуван на сайта на Кремъл. В него се отбелязва, че морските съдове под флагове на някоя от страните могат да преминават териториалните води, но не да влизат във вътрешната акватория или да остават на рейд в пристанищата.

Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан подписаха конвенция за статута на Каспийско море

Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан подписаха конвенция за статута на Каспийско море

Лидерите не дадоха никакви подробности около споразумението

"Редът и условията на влизане на военни кораби, подводници и други подводни транспортни средства през териториалните води се определя чрез споразумение между държавата, под чийто флаг плава съдът и крайбрежната страна, в случай на отсъствие на такова споразумение - на основание на законодателство на крайбрежната страна", се казва в конвенцията.

Документът предвижда и случаи, при които влизането на военен кораб в териториалните води е необходимо в резултат на непреодолими сили или бедствие или оказване на помощ на лица, морски и въздушни съдове, които са в опасност. При влизането в териториални води за помощ командирът на военния кораб трябва да подава съответно уведомление към държавата, в чиято акватория ще бъде корабът. Заходът става по маршрут, определен от командира на кораба в съответствие с приближаващата страна.

"След прекратяване на действията, указани от обстоятелствата, военният кораб незабавно напуска съответните териториални води. Редът и условията за оказване на помощ на хора, морски и въздушни съдове, които са в опасност във вътрешната акватория на страната, се определя чрез споразумение между държавата, под чийто флаг плава кораба и страната, в чиито води се намира корабът", гласи конвенцията.

Техеран разполага подводници в Каспийско море?

Техеран разполага подводници в Каспийско море?

Агенцията се позовава на адмирал Абаса Замини

В документа се подчертава, че влизането в териториални води се смята за нарушаващо мира, добросъседството или сигурността, ако при неговото извършване има заплаха или сила срещу суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на близката страна от какъвто и да е предлог в нарушение на принципите на международното право, описани в Хартата на ООН.

Русия стреля по Ислямска държава с крилати ракети от Каспийско море

Русия стреля по Ислямска държава с крилати ракети от Каспийско море

Четири руски бойни кораба изстреляха 26 ракети по „Ислямска държава" в Сирия. Това заяви военният министър на Русия Сергей Шойгу

Нерегламентираното навлизане в териториални води се смята за нарушаване на мира и сигурността, ако се изпълняват каквито и да са маневри или учения с оръжие от какъвто и да е вид, както и всеки акт на разузнаване в ущърб на отбраната и сигурността на крайбрежната страна.

Освен това, по време на преминаване през териториалните води не трябва да се допуска излитане, кацане или приемане на борда на какъвто и да е летателен апарат, под вода или приемане на борда на някакво военно устройство и управлението им, както и товарене или разтоварване на товари и валута, качване или слизане на каквито и да са хора в нарушение на митническите, фискалните, имиграционните или санитарните закони, в нарушение на правилата на крайбрежната държава.

Туркменистан съди Азербайджан за находищата в Каспийско море

Туркменистан съди Азербайджан за находищата в Каспийско море

Същността на проблема се състои в това, че находището е разположено

Всеки акт на преднамерено и сериозно нарушение на конвенцията, всяка риболовна дейност, изследователска или хидрографска дейност, всеки акт на замърсяване на каквито и да са системи, свързани или други съоръжения на крайбрежната държава, каквато и да е дейност, която нарушава правилата за преминаване през териториални води, ще се смята за нарушаване мира, добросъседството и сигурността, се казва в документа.