Украински дронове са регистрирани в три области в Русия - Воронежка, Курска и Белгородска. Не се съобщава за щети и пострадали, информира Руската служба на Би Би Си.

Губернаторът на Воронежска област Александър Гусев съобщи за атака с дрон по един от военните обекти в региона.

"Днес рано сутринта беше осуетен опит за нападение от два вражески дрона срещу военен обект във Воронеж. В резултат на мерките за въздействие единият от тях се е отклонил от курса и е паднал, вторият е унищожен. Продължава взаимодействието с органите на реда и военното командване. Прилага се комплекс от допълнителни мерки, насочени към гарантиране на сигурността. Държа ситуацията под личен контрол", написа Гусев в канала си в "Телеграм".

Малко по-рано от Белгородска област дойдоха съобщения за нощен инцидент с дрон. Властите там съобщават, че безпилотен летателен апарат, вероятно украински, е избухнал на тяхна територия снощи.

"През нощта имаше експлозия в село Олховатка, Новоосколски район. Очевидно се е взривил вражески дрон", написа губернаторът Вячеслав Гладков на страницата си "ВКонтакте".

По думите му са нанесени щети на две жилищни сгради, библиотека, поща, фелдшерски пункт и лек автомобил.

Според губернатора, от началото на войната 28 производствени и търговски сгради и 18 индивидуални предприемачи са пострадали от обстрела на Въоръжените сили на Украйна на територията на Белгородска област.

Украинската страна все още не е коментирала нощния инцидент с дрона.

Дрон е паднал в село Толмачево в Курска област, съобщи губернаторът на региона Роман Старовойт, цитиран от Ройтерс.

Той съобщи тази информация в своя канал в "Телеграм". Той твърди, че дронът е бил свален от "силите на противовъздушната отбрана" край Курск, а отломките му "паднаха в село Толмачево".

Старовойт пише, че няма пострадали, но "има щети по местен газопровод и фасадата на къща". Той публикува снимка на щетите.

Русия съобщи на 7 май, че е осуетила нападение с дрон срещу летище в Ивановска област, предаде ТАСС.

"Федералната служба за сигурност (ФСБ), действайки съвместно с Министерството на вътрешните работи на Русия, осуетиха опит за извършване на диверсия, организирана от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, срещу летище "Северни" в Ивановска област, в която е трябвало да участват дронове, заредени с експлозиви", посочват от ФСБ.

Твърди се, че извършителите са планирали да поразят самолети за ранно предупреждение A-50.

10 дрона срещу Крим и Севастопол
Обновена

10 дрона срещу Крим и Севастопол

Чути са взривове в града и на други места на полуострова