Обединеното кралство и Европейският съюз ще продължат преговорите за бъдещето на Северна Ирландия през следващата седмица, предаде "Блумбърг".

"Все пак бихме искали да намерим решение чрез преговори", написа британският министър за Брекзит Дейвид Фрост в "Туитър" след последната си седмична среща със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

"Но разликата между нашите позиции все още е значителна и ние сме готови да използваме член 16", каза той, като визира механизма за едностранно спиране на части от споразумението за развода за Брекзит, отнасящи се до Северна Ирландия.

Напрежението между двете страни относно Северна Ирландия изглежда се успокои през последните седмици, като Обединеното кралство заяви, че ще продължи преговорите с ЕС, докато преговорите продължават да бъдат конструктивни. Мнозина в ЕС се опасяваха, че Великобритания скоро ще се оттегли от преговорите, което би могло да ускори търговска война.

В Северна Ирландия може да се стигне до катастрофа, предупреди министър

В Северна Ирландия може да се стигне до катастрофа, предупреди министър

"Твърдият подход" на Великобритания създава проблеми

Шефчович каза, че последните разговори са фокусирани върху доставката на лекарства в Северна Ирландия и че е необходим "решителен тласък" в дискусиите. Беше постигнат напредък в доставката на генерични лекарства, но няма окончателно споразумение и проблемите трябва да бъдат решени през следващите седмици, за да има договорено решение.

Това е съобщил източник от Обединеното кралство, запознат с преговорите.

Дискусиите за митниците бяха конструктивни в последния кръг от преговори и ще продължат следващата седмица, каза служителят, пожелал анонимност. Фрост и Шефчович трябва да се срещнат отново следващия петък.

Припомняме, че според търговско споразумение между ЕС и Великобритания, Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС. 

Великобритания може едностранно от декември да се откаже от прилагането на протокола за Северна Ирландия, подписан с Брюксел като част от споразумението за Брекзит. Това съобщи през октомври "Таймс", като се позова на висши източници в британското правителство.

Провалът в постигането на напредък по въпроса за Северна Ирландия може да създаде сериозни проблеми в региона, както и да се застраши принципа за споделяне на властта между католици и протестанти.

Запазването на прозрачност на границата на остров Ирландия е необходима, за да се запази Белфастското споразумение от 1998 г., което сложи край на конфликта в Олстър.

Шефчович обвини министър в "политическо позиране" за Северна Ирландия

Шефчович обвини министър в "политическо позиране" за Северна Ирландия

Последните преговори обаче са довели до напредък по проблемите на областта

Британски експерти се опасяват, че трудностите с прилагането на протокола от Северна Ирландия могат да се развият в политическа криза в региона.