Ирландският министър по европейските въпроси Томас Бърн предупреди, че "твърдият подход" на Великобритания по отношение на Северна Ирландия може да доведе до катастрофа.

Заплахите за прекратяване на протокола за Северна Ирландия са първият случай от 25 години насам, в който правителството на Обединеното кралство не се съобразява с международния консенсус относно запазването на мира и стабилността в региона, предаде "Гардиън".

В интервю за BBC Radio 4 Бърн заяви, че има "сериозна опасност от нестабилност в Северна Ирландия", ако британското правителство продължи да прилага "твърд подход" чрез заплахи за задействане на член 16, който ще преустанови търговските споразумения, приети след Брекзит.

Отвлякоха и опожариха автобус в жилищен комплекс на лоялистите в Северна Ирландия

Отвлякоха и опожариха автобус в жилищен комплекс на лоялистите в Северна Ирландия

Напрежението в Северна Ирландия се засилва

"В момента САЩ оказват натиск върху британското правителство, ЕС се обедини в опасенията си за Северна Ирландия, а и Ирландия е притеснена за Северна Ирландия. Никога през последните 25 години не сме имали ситуация, в която кабинетът да не действа адекватно по темата", допълни той.

Бърн призова британския кабинет да бъде "конструктивен" по време на предстоящите разговори с ЕС относно протокола за Северна Ирландия. Този протокол запазва автономната област в рамките на единния пазар на стоки на ЕС. Това обаче налага проверки на продукти, транспортирани през Ирландско море от Великобритания, което на свой ред създава напрежение.

ЕС предупреди Великобритания да не задейства извънредни едностранни Брекзит разпоредби

ЕС предупреди Великобритания да не задейства извънредни едностранни Брекзит разпоредби

Великобритания даде да се разбере, че иска Брюксел да предложи повече

Предстои главният преговарящ на Обединеното кралство с ЕС Дейвид Фрост да се срещне със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в петък за последния кръг от преговори, след като предложените от ЕС през октомври промени за премахване на проверките на 80% от стоките между Северна Ирландия и континенталната част на Великобритания не удовлетвориха исканията на британското правителство.