Европейският съюз отказа да предоговаря с Великобритания търговските споразумения след Брекзит за Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс".

Абсолютно съм убеден и мисля, че това категорично е позицията на Европейската комисия и бих казал на целия ЕС, че можем да намерим добрите решения в рамките на протокола, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович.

"Нека се съсредоточим върху конкретния проблем. Нека не се опитваме да предоговаряме протокола. Това определено не е нашата цел и вярвам, че можем да намерим добро решение на неразрешените проблеми", подчерта той на пресконференция.

Протоколът беше старателно договарян, за да се избегне твърда граница с Ирландия, като същевременно ефективно запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС.

Северна Ирландия, която претърпя три десетилетия сектантски конфликт до мирното споразумение през 1998 г., беше разтърсена от насилие тази година, отчасти срещу протокола.

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Нов повод за обтягане на отношенията между Брюксел и Лондон

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

В своите предложения Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, "истински" изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Британското правителство настоя, че за всички останали стоки не били необходими детайлни проверки, за да се запази интегралният статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство.

Разочаровани от новата бюрокрация, откакто Великобритания напусна ЕС изцяло в началото на тази година, няколко британски компании вече спряха продажбите за Северна Ирландия или предлагат намален избор.

В Северна Ирландия скочиха: Ирландия подбуди Студена война във връзка с търговията

В Северна Ирландия скочиха: Ирландия подбуди Студена война във връзка с търговията

Съветът на лоялистките общности представлява паравоенни формирования