Полският президент Анджей Дуда е поискал от сегашния министър-председател на страната Матеуш Моравецки да се опита да състави ново правителство, предаде АП.

"След внимателен анализ и консултация реших да поверя мисията за съставяне на правителство на премиера Матеуш Моравецки", каза Дуда в телевизионно обръщение към нацията.

На националните избори в Полша консервативната партия "Право и справедливост", която включва Моравецки, загуби парламентарното си мнозинство от съюз от три опозиционни партии: Гражданската коалиция, Третият път и Новата левица. Дуда подчерта, че на партията на Моравецки трябва да се даде шанс да остане на власт, тъй като е получила повече гласове от всяка друга отделна партия.

Полският лидер каза, че кандидати за поста министър-председател на Полша са Моравецки и опозиционният лидер Доналд Туск.

Президентът добави, че ако Моравецки се провали, ще предаде мисията за съставяне на правителство на лидера на опозицията Доналд Туск.

Според АП решението на Дуда може да забави процеса на съставяне на следващото правителство, тъй като Моравецки вероятно няма да получи одобрението на депутатите, необходимо за изпълнение на инструкциите на президента.

Според конституцията на Полша първата стъпка при съставяне на правителство е президентът да "посочи" министър-председателя и да му възложи да състави кабинет, който след това трябва да бъде одобрен от парламента.

Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Лидерът на полската опозиция посети Брюксел

Едва след това президентът може официално да одобри назначаването на министър-председателя и членовете на неговото правителство. Ако кабинетът не получи одобрението на парламента, процесът се повтаря с друг кандидат за министър-председател.

Според резултатите от парламентарните избори в Полша на 15 октомври управляващата партия "Право и справедливост" печели 35,4% от гласовете, а Гражданската коалиция - 30,7%, но заедно с опозиционните Трети път (14,4%) и Новата Левица (8,6%) получава мнозинство в парламента.