Президентът на Полша заплашва да бойкотира церемония в Израел, отбелязваща 75-годишнината от освобождението на нацисткия германски лагер на смъртта в Аушвиц, ако не му бъде разрешено да говори преди или след руския президент Владимир Путин, съобщава АП.

Заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски заяви, че е "недопустимо" Анджей Дуда да не бъде допуснат да говори по време на церемониите на Световния форум за Холокоста 22-23 януари в Йерусалимския мемориал на Холокоста Яд Вашем.

А Путин, който е поканен от израелския президент Ровен Ривлин, трябва да бъде ключовият говорител, докато не е ясно дали Дуда изобщо ще говори.

"Недопустимо е на конференция, посветена на Холокоста, Владимир Путин да бъде един от ключовите оратори, а президентът на Полша да не може да говори изобщо", заяви Яблонски.

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

Получила поста си, защото финансирала предизборната кампания на Тръмп

Дуда по-рано заяви, че е "необходимо условие" той да може да говори по време на събитието и да представи истински факти за началото на Втората световна война и страданията на Полша, защото скоро "са изречени лъжи".

Полша е загрижена от последните изказвания на Путин, които приписват известна вина за войната на Варшава, а лидерите на Полша протестират и определят твърденията за неверни. Полша е първата страна, нападната във войната с нахлуване през септември 1939 г. от нацистка Германия и съветски войски.

Специален съвет, който Дуда свика във вторник, обсъди присъствието на събитието, както и ситуацията в Близкия изток след убийството на Солеймани от САЩ.

На церемонията в Израел също трябва да присъстват френският президент Еманюел Макрон и президентите на Германия, Италия и Австрия.

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Иска извинение от Варшава заради думите на тогавашния й посланик в Германия

Полша е домакин за отбелязване на годишнина от освобождението на лагера Аушвиц-Биркенау от съветската червена армия на годишнина - 27 януари, на мястото на лагера на смъртта, който нацистка Германия използва на окупираната полска земя.

Над 1 милион души са загинали там, предимно евреи от Европа, но и поляци, роми, руски военнопленници и други.

Дуда коментира, че е получил покана за форума, "но там не е предвидена моя реч. Обърнахме се към израелската страна, за да може да се чуе гласът на президента на Полша там".

"Три милиона полски евреи загинаха в Холокоста. Без съмнение изказване на полски президент на това събитие е напълно оправдано", допълва Дуда.

Полша е готова за дълга информационна война с Русия

Полша е готова за дълга информационна война с Русия

След серията изявления на Путин