Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че се противопоставя на гей браковете, след като първоначално бе обявил, че може да обмисли узаконяването им. Това съобщава Би Би Си.

Дутерте уточни, че той няма нищо против гейовете, обяснявайки, че няколко от роднините му са хомосексуалисти.

Държавният глава на Филипините по-рано се обяви в подкрепа на правата на гей обществото, заявявайки през 2015 г., че еднополовите бракове са били добри, защото всеки заслужава да бъде щастлив. Той обаче е познат с консервативните си възгледи, особено относно престъпността.

Той поведе много критикувана война срещу наркоманите и дилърите, водеща до хиляди извънсъдебни убийства.

Последните си коментари Родриго Дутерте направил в неделя през нощта пред филипински емигранти в столицата на Мианмар - Найпидо, докато бил на официално посещение там. Транскрипция на речта му била дадена на журналистите в понеделник.

Дутерте обвини Запада в налагане на ценностите си на Филипините, след което се позова на история в списание "Тайм" за транссексуалната общност в САЩ.

"Няма пол, защото може да бъде той или тя...Това е тяхната култура. Това не се отнася до нас. Ние сме католици и има Граждански кодекс, който казва, че мога да се оженя само за жена...жена може да се омъжи за мъж. Това е нашият закон, така че защо да приемаме това", заяви той.

"Където Господ вие е постави, просто останете там. Не го смесвайте. Вие заличавате голямата разлика между жената и мъжа", допълни Дутерте.