Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че се надява Москва да стане съюзник и защитник на неговата страна. Това съобщава "Ройтерс". Дутерте обиколи един от двата руски военни кораба, които са на четиридневна визита в Манила.

Коментарът на филипинския президент идва ден, след като руският посланик обяви, че страната му е готова да снабдява Филипините с оръжия и цели да стане неин близък приятел.

"Ние приветстваме нашите руски приятели. По всяко време, в което искате, можете да идвате тук - за учения, за зареждане на запази или за да ни защитавате като наш съюзник", заяви Родриго Дутерте, докато се ръкуваше с ръководителя на Тихоокеанския флот на Русия адмирал Едуард Михайлов.

Дутерте постави под въпрос бъдещето на отношенията между Филипините и САЩ с гневни изблици срещу Вашингтон и предприемане на стъпки за подобряване на отношенията с Русия и Китай.

Той ще посети Москва през април. Посещението на руски военни кораби е първият официален контакт на военноморските сили между двете държави.

Миналия месец Дутерте изпрати министрите на външните работи и отбраната в Москва, за да обсъдят оръжейните сделки. Това стана, след като американски сенатор заяви, че ще блокира продажбата на 26 000 автомата за Филипините заради притеснения от нарастващите смъртни случаи в стартираната от Дутерте война срещу наркотиците.