Филипинският президент Родриго Дутерте спечели правомощия за военно положение за още една година, като целта е да се бори с ислямиските бунтовници, след като Конгресът опроверга страховете от надигаща се диктатура, съобщава АФП.

Искането на Дутерте за удължаване на военното положение в района на Минданао до 31 декември следващата година и задържането на заподозрени бунтовници там е одобрено от Сената и Камарата на представителите.

През май Дутерте наложи военно положение и прекрати законопроект, даващ конституционна гаранция срещу арести в район с 20 милиона души, часове след като въоръжени ислямски бойци завзеха южния град Марави.

Ислямисти окупираха начално училище и взеха заложници във Филипините

Ислямисти окупираха начално училище и взеха заложници във Филипините

Нападателите са поставили самоделни бомби

Първоначалният период на военно положение е ограничен от конституцията до 60 дни.

Въпреки това през юли Конгресът разреши на Дутерте да удължи военното положение до края на годината, за да превземе града от стотиците нападатели, които опитаха да направят Марави регионална база на "Ислямската държава".

Дутерте обяви, че Марави "е освободен" през октомври, след петмесечна кампания, но предупреди, че онези, които са избягали, се прегрупират.

Дутерте обяви град Марави за освободен от джихадисти

Дутерте обяви град Марави за освободен от джихадисти

Борбата за града продължи 148 дни

Искането му за удължаване на военното положение се добавя към страховете на критиците му, че се стреми Филипините да се върнат към диктатура, както през 1972 г. направи покойният президент Фердинанд Маркос.

Опозиционни депутати коментират, че военното положение е незаконно, тъй като президентът вече е обявил освобождаването на Марави. "Ясно е, че това е инструмент за репресии, които водят до диктатура", коментира конгресменката Емми Де Исус, обяснявайки своя отрицателен вот. "Това ли е прелюдия към обявяването на военно положение в национален мащаб", пита лидерът на малцинството в Сената, Франклин Дрилон.

Дутерте многократно е коментирал, че може да наложи военно положение в цялата страна, за да спаси Филипините от наркотици, престъпления и анархия, предизвикана от тероризма. Членовете на кабинета му омаловажават тези страхове.

"Ние не искаме неограничен военно положение. Това, което търсим, е неограничен мир", коментира на съвместна сесия изпълнителният секретар Салвадор Медиалдеа.

Дутерте кани ООН и правозащитници, слага и камери на всеки полицай

Дутерте кани ООН и правозащитници, слага и камери на всеки полицай

От ООН няма коментар относно изказването на Дутерте