Филипинските депутати гласуваха за запазване на военното положение на южния остров Минданао до края на годината, давайки повече време на президента Родриго Дутерте да се справи с екстремистите, съюзили се с ДАЕШ ("Ислямска държава"), информира Ройтерс.

261 депутати се съгласиха да се удължи военното положение по време на 7-часова специална сесия на Камарата на представителите и Сената.

Представители по сигурността заявиха пред депутатите, че е необходимо военното положение, за да се стабилизира регионът, където ДАЕШ придобива все по-голямо влияние.

Военният министър Делфин Лорензана предупреди, че ще има по-сериозни проблеми, ако правителството няма правомощия да действа бързо.

"Нуждаем се от военно положение, защото все още не сме се справили с вдъхновените от ДАЕШ групировки", предупреди той.

Дутерте наложи военно положение в Минданао на 23 май, когато тежковъоръжени екстремисти щурмуваха град Марави.

Битката за освобождението на Марави продължи два месеца, при която загинаха повече от 420 екстремисти, 100 войници и 45 цивилни. Някои от тях са били екзекутирани от терористите, според властите.

Правителствените войски си върнаха града след интензивни артилерийски и въздушни атаки, но според някои данни 70 екстремисти остават заклещени в центъра на града.